Hlavní obsah

Izraelci boří „bojové“ tunely Hizballáhu. Měří i 200 metrů

Izraelská armáda začala odhalovat tajné tunely z Libanonu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Izraelská armáda v úterý zahájila operaci, jejímž cílem je odhalit a zničit tajné tunely vedoucí z Libanonu do Izraele. Vyhloubili je především bojovníci hnutí Hizballáh.

Článek

Izrael podle mluvčího izraelské armády Jonathana Conrica o řadě těchto tunelů ví. „Považujeme aktivity Hizballáhu za evidentní a flagrantní porušení izraelské autority,“ oznámil agentuře Reuters s tím, že armáda v rámci celé operace zůstane v Izraeli a zároveň se chystá posílit kontrolu hranic. Mluvčí ministerstva zahraničí tunely dokonce označil za „bojové“.

Conricus podle BBC též uvedl, že izraelská armáda se nyní soustředí na konkrétní tunel, jenž vede z Libanonu směrem do Izraele. Údajně je dlouhý nejméně 200 metrů, z čehož 40 metrů by se mělo nacházet na izraelském území.

Hizballáh založily v roce 1982 íránské revoluční gardy. Šíitské hnutí s Izraelem vedlo několik válečných konfliktů, poslední v roce 2006. Jeho vojenské křídlo podle Reuters neustále sílí. Je mimo jiné zapojeno do syrské války, kde stejně jako Írán bojuje na straně tamní vlády.

Reklama

Související témata:

Doporučované