Hlavní obsah

Podívejte se: Obrana Izraele v akci. Zlikvidovala raketu přímo nad lyžařským střediskem

Izraelský protiraketový systém Iron Dome zneškodnil raketu nad Golanskými výšinami.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Izraelský protiraketový systém Iron Dome v pondělí zneškodnil raketu nad lyžarským areálem na hoře Hermon. K útoku došlo pár hodin poté, co izraelská armáda oznámila, že ostřelovala íránské cíle v Sýrii.

Článek

Izraelci, kteří trávili pondělí na svazích hory Hermon v Golanských výšinách, byli svědky přesného zásahu protiraketového systému Iron Dome. Jeden z lyžařů kamerou na helmě zachytil, jak izraelská raketa zneškodňuje raketu vystřelenou ze Sýrie. Video později publikovali na sociálních sítích sami izraelští vojáci.

K útoku došlo poté, co Izrael v noci z neděle na pondělí ostřeloval íránské cíle v Sýrii. O zásahu informovala izraelská armáda a později dodala, že mezi zasažené cíle patřily muniční sklady, objekt zpravodajských služeb a vojenský výcvikový tábor.

Šéf íránského letectva Azíz Násirzádí v pondělí prohlásil, že Írán už se nemůže dočkat boje s Izraelem a jeho zničení. „Mladí lidé v letectvu jsou plně připraveni a nemohou se dočkat, až se střetnou se sionistickým režimem a vymažou ho ze Země,“ citoval Násirzádího web klubu mladých íránských novinářů, který je pod dozorem státní televize.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na Násirzádího výhrůžky varoval, že jakékoliv akty agrese Izrael neponechá bez odpovědi. Zároveň upozornil na to, že za veškeré útoky pocházející z území Sýrie tomuto státu přičítá zodpovědnost.

Série nočních izraelských útoků si vyžádala životy čtyř syrských vojáků, dalších šest bylo zraněno. Rakety poškodily i mezinárodní letiště v Damašku, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské vojáky působící v Sýrii. Exilová Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že při izraelských úderech bylo zabito 11 osob.

Izrael v předchozích letech provedl stovky náletů na syrské území, které mířily na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rostoucího íránského vlivu v blízkosti svého území.

Reklama

Doporučované