Hlavní obsah

Tvrdíkův tým se vrací. Jaké jsou podmínky smíru mezi J&T a Číňany?

Foto: Twitter Jaroslava Tvrdíka

Jaroslav Tvrdík (uprostřed) spolu s Patrikem Tkáčem (vlevo) a Dušanem Palcrem.

Reklama

V obří obchodní válce došlo k rychlému smíru. A J&T může být spokojena.

Článek

Jen týden trvala bitva finanční skupiny J&T o třicetimiliardový majetek, který zůstal bankrotující čínské korporaci CEFC v České republice.

V obří obchodní válce došlo k rychlému smíru. A J&T může být spokojena.

Spokojen může být i český architekt CEFC Europe, Jaroslav Tvrdík.

Podle ve čtvrtek večer dojednané mírové dohody, čínská státní korporace CITIC zaplatí prostřednictvím své dcery Rainbow Wisdom dluhy po CEFC. To se v pátek po poledni skutečně stalo a na účty slovensko-české finanční skupiny tak i s úrokem přiteklo přes 12 miliard korun.

Vyslanci J&T oplátkou ustoupí z představenstva české filiálky CEFC Europe, kterou firma J&T Private Investments před týdnem nepřátelsky ovládla. Do představenstva se pak vrátí Tvrdíkův člověk, manažerka Marcela Hrdá. A později zřejmě i sám Tvrdík.

J&T naváže na spolupráci s Číňany zhruba tam, kde byla, než ji přerušily potíže CEFC v Číně a následný bankrot částí této skupiny. Jen bude teď jejím partnerem státem přímo vlastněná, nikoliv formálně soukromá čínská korporace.

Čínskou vládou kontrolovaná Rainbow Wisdom převezme v Česku všechny aktivity CEFC, včetně obchodních vztahů s J&T.

„Po dokončení všech navazujících transakcí se Rainbow Wisdom stane 9,9procentním akcionářem a držitelem perpetuitních certifikátů J&T Finance Group SE,“ uvádí tisková zpráva J&T Banky, v níž byla dohoda oznámena.

Video: Výzva s Jaroslavem Tvrdíkem

Jaroslav Tvrdík na Seznamu (natočeno 9. května).Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Vítězem je J&T

Výsledek dohody potvrzuje, že lepší pozici v jednání měla po svém razantním kroku z minulého týdne J&T. Té se v příštích dnech nejen vrátí peníze z půjček, jež CEFC poskytla. Kromě toho časem také dostane podíl na kontrole CEFC Europe.

„Zástupci J&T a CITIC se dále dohodli na dalších jednáních o možném rozvoji spolupráce a investicích do společných projektů. Prvním krokem v tomto směru bude, po získání souhlasu regulátora, reciproční nominace zástupce každé strany do vrcholných orgánů J&T Finance Group SE a CEFC Europe,“ uvádí tisková zpráva J&T Banky.

Jinými slovy, J&T se dostane do představenstva CEFC, čímž získá podíl na kontrole nad českými firmami, které u nás CEFC v posledních třech letech nakoupila. Dostane se tak k exkluzivním informacím o nich, což se může hodit, bude-li časem část tohoto portfolia na prodej.

Do impéria CEFC patří například fotbalový klub Slavia a stadion Eden, strojírny Žďas, Pivovary Lobkowitz, mediální impérium Empresa Media s TV Barrandov, řada lukrativních nemovitostí, internetová cestovka Invia nebo podíl v dopravci Travel Service.

Čínská státní firma CITIC, respektive její dcera Rainbow Wisdom, je naproti tomu v horším postavení, než byla CEFC původně. Číňané sice po zaplacení dluhů po CEFC dostanou zpátky majetek, kterým byly půjčky zaručeny, ve svém českém portfoliu ale budou mít „zaháčkovaného“ ostříleného finančního dravce.

Tvrdík válku přežil

O Jaroslavu Tvrdíkovi, hlavní tváři CEFC v Česku, se po útoku J&T z minulého týdne psalo jako o mrtvém muži. Nezdolný vyjednavač přezdívaný „Luftjarda“ či „MiliJarda“ ale zdaleka odepsaný není a podle informací Seznamu se do vedení CEFC Europe vrátí.

Když před týdnem J&T odvolala představenstvo CEFC Europe, odejít museli tři Češi (vedle Tvrdíka Marcela Hrdá a Tomáš Bůzek) a tři Číňané. Místo této šestice nastoupili pouze dva noví statutáři, „krizoví manažeři“ J&T, partner skupiny Dušan Palcer a právník Peter Kubík.

Oba vyslanci J&T teď vyklidí pozice, ale nové představenstvo zůstane nejprve dvoučlenné. Vrátí se do něj Hrdá a jeden z čínských manažerů.

Časem se do CEFC Europe ale zřejmě vrátí i sám Tvrdík. „Představenstvo bude nejprve dvoučlenné, česko-čínské. Postupně bude ale počet jeho členů opět rozšířen a Jarda se tam znovu vrátí,“ uvádí manažer informovaný o dohodě a jeho slova potvrzují další.

Reklama

Doporučované