Hlavní obsah

Jak dlouho platí imunita? Arenberger ohlásil změnu, kterou ale neprovedl

Foto: SZ Michal Šula

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Reklama

Po prodělání covidu-19 se lidé vyhnou testování i karanténě. Předpokládaná imunita se zřejmě prodlouží z 90 na 180 dní, nejdřív ale až od pátku.

Článek

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) minulý pátek oznámil, že se prodlužuje předpokládaná imunita po prodělání nemoci covid-19. Devadesát dní od pozitivního testu se nyní nemusejí testovat žáci a učitelé ve školách nebo lidé při návratu z méně rizikových zemí. A tato doba se v souladu s nejnovějším lékařským poznáním o chování viru SARS-CoV-2 má protáhnout na půl roku, respektive na 180 dní.

Jenže avizovaná změna pravidel zatím nenastala. Arenberger předčasným oznámením vnesl další zmatek do vládních opatření – jen málokdo totiž přesně ví, jaká pravidla právě platí.

„Nejprve jsem se zaradovala, že vzhledem k lednovému prodělání covidu budu moci jít do restaurace na zahrádku, ale nerada bych se dostala do problému a platila na místě v případě kontroly pokutu 10 tisíc korun,“ napsala redakci Seznam Zpráv čtenářka.

Platí to? Zřejmě až od pátku

Poprvé Arenberger mluvil o možné úpravě před týdnem, tedy ve středu 12. května. O dva dny později (v pátek 14. května) ministr oznámil, že ministerstvo dobu hájení prodlužuje.

„Prodlužujeme dobu po nemoci, po kterou předpokládáme, že je dotyčná osoba chráněna vlastními protilátkami po prodělání covidu-19, ze tří měsíců na šest měsíců,“ řekl Arenberger s tím, že bude ještě nutné upravit vydaná mimořádná opatření.

To se ale zatím nestalo. Mluvčí ministerstva Jana Schillerová na dotaz redakce uvedla, že ministr navrhne vládě úpravu pravidel až tento pátek.

Na zahrádku i do školy bez testu

Tříměsíční imunita, která se má brzy proměnit v imunitu půlroční, znamená z hlediska vládních opatření mnoho výhod. Zaprvé člověk tři měsíce po prodělání nemoci, respektive 90 dní od pozitivního testu, nemusí do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým, tedy když ho hygienici takzvaně vytrasují.

Vyhne se také povinnému testování těsně před příjezdem a několik dní po návratu z ciziny, s výjimkou států na seznamu zemí s extrémním rizikem výskytu onemocnění covid-19. Zároveň mohou hygienici cestovatele po příjezdu z těchto zemí poslat do karantény, což je pro mnoho lidí důvod k tomu, aby například zrušili dovolenou. Kdo prodělal covid během poslední velké vlny, tedy někdy v období do letošního února, ten by se podle chystané změny pravidel měl testování vyhnout.

Imunita se nejsnáze prokáže SMS zprávou o pozitivním vyhodnocení testu. Poslouží v mnoha případech, které jinak vyžadují test, například při návštěvě zahrádek restaurací, kadeřnictví nebo dalších podobných služeb. Zároveň se díky ní vyhnou pravidelnému testování zaměstnanci v práci nebo žáci a učitelé ve školách.

Očkování už po třech měsících

Přístup k očkování mají mít lidé dále po třech měsících od prodělání nemoci. „Prodloužení doby předpokládané imunity v žádném případě nebrání začít očkovat tak, jak je to nastaveno teď, již po třech měsících,“ řekl Arenberger.

S takovým postupem souhlasí i Česká vakcinologická společnost. Ve svém posledním vyjádření společnost doporučuje předpokládanou imunitu prodloužit v případech, kdy se testuje, tedy při hromadných akcích nebo při vstupu do některých vnitřních prostor. Očkování má ale podle společnosti dál probíhat podle stávajících pravidel, tedy v případě předchozí nákazy nejméně 90 dní po pozitivním testu.

Reklama

Doporučované