Hlavní obsah

Jak doma léčit covid a kdy volat sanitku. Lékaři varují před bludy

Foto: Profimedia.cz

„Řídíme se medicínou založenou na důkazech. A proto v tuto chvíli musíme akceptovat, že na covid-19 neexistuje žádný specifický lék, který by byl ověřený a osvědčený,“ říkají lékaři..

Reklama

Veřejný prostor zaplavují informace o údajně zaručených lécích proti covidu-19 a laické tipy, jak se s nákazou poprat. Lékaři před nimi však varují. Co sami radí pro domácí léčbu? A kdy by měli lidé zpozornět?

Článek

Pandemie covidu-19 přinesla mimo jiné tlak na hledání účinného a téměř zázračného léku, který nákazu spolehlivě zlikviduje. Bez ohledu na stav pacientů, pokud možno rychle a bez vedlejších účinků. Lékaři však upozorňují – ani více než rok od vypuknutí pandemie žádný takový lék, který by byl vědecky ověřený a podložený daty, neexistuje.

„Řídíme se medicínou založenou na důkazech. A proto v tuto chvíli musíme akceptovat, že na covid-19 neexistuje žádný specifický lék, který by byl ověřený a osvědčený. Nebyl jím isoprinosin a není jím v tuto chvíli ani ivermektin. Jsou to všechno léky, které vyžadují studie, aby se ověřila jejich účinnost,“ vyjmenovala pro Seznam Zprávy Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka z Prahy 6.

„Pokud pacient nemá příznaky, nemá smysl žádné takové preparáty konzumovat, snad s výjimkou vitamínu D, který se ze studií jeví jako významný a může prospět. Ten ale pomáhá i v prevenci, takže má smysl, aby ho lidé užívali, i když nemají covid-19,“ dodala.

Neznamená to nicméně, že by zdravotníci byli při léčbě lehčího covidu-19 zcela bezmocní. Zaměřují se však zejména na symptomatickou léčbu, tedy tu, která tiší příznaky nemoci. Společnost všeobecného lékařství Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) zároveň vypracovala detailní manuál, jak mají lidé při nemoci postupovat, jaké preparáty je možné nasadit a kdy už volat sanitku.

Varovné příznaky

Teplota nad 37,3 °C, suchý kašel, dušnost, únava, malátnost, bolest hlavy, průjem, zvracení, ztráta chuti a čichu. Máte-li jakýkoliv z těchto příznaků, zůstaňte doma, izolujte se a zavolejte lékaři. Tak zní základní poučka. Pokud u vás test covid-19 potvrdí, zůstaňte v domácí izolaci.

Jak na domácí léčbu

Pokud pacienti stůňou s mírným průběhem covidu-19, není třeba léčba, která by byla zásadně odlišná od té, která platí pro podobné respirační virové nákazy.

Odpočívejte, pijte dostatek tekutin a konzumujte potraviny bohaté na vitaminy či stopové prvky, vhodné jsou zejména vitamin D, C a zinek. Tak zní nejzákladnější doporučení.

Při horečce lékaři doporučují běžné léky. „Nejčastěji jde o léky na horečku nebo bolest na bázi paracetamolu, ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové, dále léky na kašel a na rýmu. Dejte si pozor na to, že zvláště paracetamol a ibuprofen jsou prodávány pod různými názvy a v různých kombinacích a dbejte, aby celková dávka nepřesáhla tu povinnou a možnou,“ říká Bohumil Seifert, lékař a vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Odborníci také zmiňují prospěšný vliv chladivých obkladů a zábalů. Pokud jde o kašel, i při něm praktici doporučují volně prodejné přípravky a sirupy, které jsou podle potřeby vhodné buď na suchý kašel, nebo na vlhký. Od věci podle nich nejsou ani takzvané přírodní přípravky, jako jsou jitrocelový sirup nebo průduškový čaj. Zároveň zmiňují, že je vhodné osvojit si techniku dechového cvičení při respiračních infektech. Ta slouží k provzdušnění plic a lepšímu odkašlání.

Dechové techniky

„Několikrát denně v sedě pětkrát za sebou hluboký nádech, po nádechu vždy zadržet dech a počítáme do pěti, poté výdech. Po této sérii se pokusíme s pusou zakrytou kapesníkem hluboce odkašlat. Celý cyklus zopakujeme ještě jednou. Při tomto cvičení prosím dbejte na bezpečné prostředí, nelze vyloučit mírné motání hlavy, mžitky před očima,“ upozorňují lékaři.

„Dechové cvičení můžete doplnit 10 minutami klidného hlubšího dýchání v leže na břiše – možno pro lepší pohodlí podložit prsa, pánev a nohy od kolen dolů menším nízkým polštářem. V případě nejistoty, zhoršování zdravotního stavu kontaktujte svého praktického lékaře. Je možné, že bude nutná vaše osobní návštěva v ordinaci, předem se však vždy objednávejte na stanovený čas,“ radí odborníci.

„Pokud covid-19 máte a trpíte obvyklými lehkými příznaky, skutečně pomohou běžná léčiva. Při horečce paralen, ibuprofen nebo novalgin. Specifická doporučení se týkají rizikových skupin, to jsou třeba lidé po plicní embolii nebo onemocněním srdce a cév, ti se opravdu musí poradit se specialistou. Jsou tam specifika, pokud jde o léčbu na ředění krve, protože víme, že covid-19 zvyšuje riziko trombózy. Ale není pravdou, že by se mělo u všech pacientů nasadit něco na ředění, to rozhodně ne,“ dodala lékařka Bezdíčková.

Kdy a jak do nemocnice?

Přestože je léčba mírné formy covidu-19 založena na tišení příznaků pomocí už známých léků, lidé by si předem měli načíst, kdy je třeba zpozornět a kdy už není možné léčit se doma.

Mezi typické příznaky vyžadující okamžitou lékařskou pomoc patří pocit ztíženého dýchání, nedostatku vzduchu, zadýchávání se při minimální námaze, chůzi či mluvení. Varovné je také promodrání rtů či obličeje, bolesti na hrudi, zmatenost či porucha vědomí.

Všechny tyto signály mluví jasně – je třeba volat linku 155.

„Pokud je to možné, snažte se v rámci přivolání záchranné služby mluvit pomalu a zachovat klid. Je důležité podat informaci, zda jste byli testováni na covid-19 či jste měli kontakt s covid pozitivní osobou,“ dodávají lékaři. Před odjezdem do nemocnice si mají lidé připravit osobní doklady, především občanský průkaz a kartičku pojištěnce, ale také seznam léků a dávkování, které užívají.

Co se osvědčilo v nemocnici?

„Symptomatická péče neoslabující pacientovu imunitní odpověď, nebo ji maximálně usměrňující. Z virostatik remdesivir, favipiravir. Protisrážlivá léčba a prevence trombóz a embolií, v přednemocniční léčbě aspirin. U těžkých forem je to správně časově a dávkou nastavená léčba kortikoidy. Z imunomodulancií (léky působící na činnost imunitního systému – pozn. red.) je zatím nejistý, ale slibný efekt isoprinosinu, podobně jako se zkoumá aplikace interferonu nebo inhalačních protilátek,“ popsal pro Seznam Zprávy Martin Balík, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN v Praze.

Reklama

Doporučované