Hlavní obsah

Jak je těžké evidovat tržby? Hledali jsme heslo k pokladně, která to umí

 

Reklama

Klub Joe v centru Prahy dostal zařízení, díky němuž splní novou povinnost. Sledovali jsme, jak těžké je dát ho do provozu.

Článek

Majitel klubu Joe  v centru Prahy Jakub Musial si pořídil pokladní systém, který mu pomůže splnit povinnosti plynoucí z povinné evidence tržeb.

Pro restaurační zařízení, jako je klub Joe, prosadil ministr financí Andrej Babiš elektronickou evidenci tržeb od prosince tohoto roku.

Reportér Seznamu mohl sledovat, jak to vypadá, když se zařízení, které evidovat tržby dokáže, uvádí do provozu.

Práce na jeden den

Jakub Musial nepůsobí jako počítačový negramot a přece mu nastavení nového pokladního systému trvalo celý jeden den.

První zádrhel přišel hned zkraje. Majitel klubu narazil na to, že dotyková obrazovka pro personál je zabezpečena přednastaveným heslem, ale nikde v návodu se heslo nepodařilo objevit.

Pak přišla standardní procedura. Bylo zapotřebí se zaregistrovat, nastavit počet zaměstnanců, kteří budou mít k pokladně přístup, zadat ceny jídla a pití, které se v klubu prodává.

To poslední je podle majitele klubu časově nejnáročnější. Dopředu proto požádal, aby měl v pokladně předem nahrány nejčastější položky, které v barech bývají.

„To je velká pomoc,“ říká podnikatel.

Umí to i EET?

Jakub Musial vlastní klub Joe, dříve známý jako Limonádový Joe, jenom několik dní. O elektronickou evidenci tržeb se proto dlouho nezajímal a nevěděl o ní prakticky nic. Zato měl jasno, že bez pokladního systému podnikat nechce.

„Bez něj je to zbytečně složité a netransparentní především pro mě. EET beru jako podružnou věc. Že je na to moje pokladna připravena, je bonus. Teprve teď budu zjišťovat, co s tím všechno souvisí a co to pro mě znamená a co to po mně bude chtít,“ říká Musial.

Systém pro svůj podnik si vybíral na nedávném veletrhu a jeho kritéria byla jasná.

Chtěl, aby nešlo jen o jednoduchý vydavač účtenek, ale aby software dokázal vedle tržeb hlídat i stav skladu a uměl pracovat s maržemi.

„Já potřebuji, aby to umělo nějaké skladové hospodářství a práci se statistikou. Kdyby to umělo jenom to, že tam naťukám dvě mléka a dva rohlíky a vyjede to účet, tak mi to nic neřeší. Já potřebuji, aby se mi ty dva rohlíky odečetly i ze skladu a já měl kontrolou nad podnikem,“ říká podnikatel.

Reklama

Doporučované