Hlavní obsah

Internet o rychlosti 100 Mb/s do každé vesnice. Zařídit to má miliardová dotace

Ministryně průmyslu Marta Nováková představuje nový plán pro rychlý internet na vesnicích.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo průmyslu, které řídí Marta Nováková, chce přimět poskytovatele internetu k zasíťování venkova. Úřad vypsal novou dotační výzvu na zajištění připojení o minimální rychlosti 100 Mb/s. Podobný koncept už ale v minulosti zkrachoval.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásí 7. února druhou výzvu na čerpání dotací pro pokrytí rychlým internetem. „Půjde minimálně o miliardu korun, v případě zájmu bude vyčleněná částka vyšší,“ uvedla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Příjem žádostí začne 8. května.

Peníze mají podle ministryně sloužit k pokrytí tzv. bílých míst. Jde asi o 90 tisíc domácností, které nyní nemají přístup k rychlému internetu. Výzva se týká budování moderní telekomunikační sítě s minimální rychlostí připojení 100 Mb/s.

Dotace z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost EU musí být vyčerpané do konce roku 2023.

Původně si měli operátoři rozdělit na pokrytí méně internetově rozvinutých oblastí až 14 miliard korun.

První výzvu MPO vypsalo na jaře roku 2017 a to celkem za více než 11 miliard korun. O dotaci ale požádaly jen tři firmy, celkem v řádu pouhých desítek milionů korun. Nezájem internetové firmy dopředu avizovaly kvůli nejasným podmínkám a nejistotě, zda dotace kvůli možným rozporům s pravidly EU nakonec dostanou.

V nové výzvě by se měla pravidla upravit. Proti první výzvě bude možné také v rámci projektu pořídit aktivní prvky sítí a zvolit si velikost území pro realizaci projektu.

Ministerstvo se podle dřívějších vyjádření soustředí i na další možné formy podpory při budování vysokorychlostních sítí. Loni v září byl upraven program Expanze, díky kterému mohou podnikatelé získávat bezúročné úvěry právě na budování těchto sítí. Další aktivitou jsou opatření na straně poptávky, například formou voucherů pro domácnosti.

Výzva Seznamu: Lidé by neomezená data stejně nevyužili, hájí politiku operátorů šéf Vodafonu Petr Dvořák.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované