Hlavní obsah

Jak právníci připravili první hromadnou žalobu v Česku, kde se hromadné žaloby nepodávají

Reportéři Seznamu: S Vojtěchem Blažkem o vývoji žalob v aféře Dieselgate.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

U soudu pro Prahu 8 tiká už rok pod nenápadnou spisovou značkou 22 C 65/2017 spor, jaký v Česku ještě nebyl. A přidávají se k němu další lidé. Jde o spor v aféře Dieselgate.

Článek

Hromadné žaloby v Česku stále nemají takovou tradici jako v jiných zemích. Jako průlomová se může ukázat kauze Dieselgate. I Češi se v ní rozhodli žalovat německou automobilku kvůli nepovolenému software, který umožňoval vozidlům snižovat emise oxidu dusíku při laboratorním testování.

Žalujících je v tuto chvíli podle informací Seznamu už na dva tisíce. Vysoudit chtějí skoro půl miliardy.

„Advokátní kancelář přišla s konceptem, kdy vlastně to hromadná žaloba je - i není,“ popisuje reportér Vojtěch Blažek. „Nelze říct, zda budou úspěšní. Nicméně soud už v jednom vyjádření, které ve věci proběhlo, predikoval, že to nemá příliš velkou šanci. Právě proto, že u nás hromadné žaloby nemáme. Ale Městský soud v Praze to odmítl s tím, že i toto bude předmětem dokazování u soudu.“

Jak si čeští spotřebitelé stojí? Kolik chtějí peněz a jakou mají šanci? I na to se Sabina Slonková ptala Vojtěcha Blažka. Podrobnosti v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každé druhé pondělí od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu (celý pořad): O rozvodové bitvě Petry a Jiřího Paroubkových. O tvářích letošních voleb. A o aféře Dieselgate.Video: Lukáš Sál, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované