Hlavní obsah

Prognóza ČNB: Připravte se na inflaci 3 % a pomalejší růst ekonomiky

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok prezentoval novou makroekonomickou predikci.Video: ČNB, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pandemická situace se zlepšuje, ale pomaleji než se čekalo. Česká národní banka je ve své květnové prognóze růstu ekonomiky oproti únoru pesimističtější. Naopak příští rok podle ní ekonomika zažije boom.

Článek

Centrální banka na dnešním zasedání měnovou politiku nezměnila. Základní úrokovou sazbu ponechala na úrovni 0,25 procenta. Únorová prognóza České národní banky letos počítala s celkem trojím navýšením úrokových sazeb. V aktualizovaném výhledu podle guvernéra Jiřího Rusnoka porostou úrokové sazby zhruba od poloviny letošního roku.

„Podstatná část ekonomiky je více či méně ochromená. Proto růst ekonomiky v letošním roce bude pomalejší,“ uvedl guvernér Rusnok. Růst HDP ovlivňuje nižší spotřeba i ekonomický výkon obchodních partnerů Česka, který je ovlivňován pandemií a také pomalou vakcinací. Česká ekonomika závisí na zahraničí, takže jak se bude situace zlepšovat, bude růst i Česko. Od poloviny roku čeká Rusnok silnější růst.

„Vládní uzavírky omezují velkou část obchodů a služeb, což bude platit i po rozvolnění. Poptávka domácností bude přitom omezená,“ dodal Rusnok. Podle něho meziroční růst reálného HDP bude letos pouze 1,2 procenta. Na příští rok je pak ČNB mnohem optimističtější a předpokládá ekonomický růst o 4,3 procenta. Dopady pandemie tlumí fiskální politika vlády, která drží nízko nezaměstnanost.

Ceny porostou rychleji

Míra inflace po poklesu v prvních čtvrtletích významně vzroste až ke třem procentům. Stojí za tím růst ceny pohonných hmot a potravin, na konci roku se přidají další položky. „Letos bude inflace na horní hranici inflačního cíle. Naopak ceny budou klesat v příštím roce na inflační cíl i proto, že se budou zvyšovat úrokové sazby,“ dodal Rusnok.

Koruna bude vůči euru posilovat i kvůli úrokovému rozpětí vůči eurozóně. Jako hlavní rizika vidí Rusnok narušené globální řetězce, což se promítá do růstu cen, a pomalejší růst u českých obchodních partnerů. „Situace nejen u nás, ale i v Evropě se však obrací pozitivním směrem,“ míní Rusnok.

V únoru odhadovala centrální banka, že letos ekonomika meziročně poroste o 2,2 procenta. Růst cen pak předpokládala na letošní rok kolem dvou procent. Kurz koruny by měl i nadále posilovat. V únoru byl cíl pro letošní rok stanoven na 25,50 za euro, nyní v květnu předpokládá ČNB, že koruna posílí na 25,70 koruny s tím, že atakovat hranici 25 korun by měla v roce příštím.

Ekonomický vývoj letos ovlivňují uzavírky podstatné části ekonomiky z prvního čtvrtletí letošního roku, které pokračují dosud, i když se už počítá s mírným rozvolňováním. Rozhodovat o potenciálním růstu bude i míra proočkovanosti, která v Česku zatím není příliš vysoká. Při nízkých počtech očkovaných by mohl hrozit návrat pandemie covidu-19 na podzim.

Reklama

Doporučované