Hlavní obsah

Jak se Rusku povedlo uzurpovat si olympiádu i fotbalové mistrovství

O Rusku, fotbale a hybridních hrozbách s Jiřím Hoškem: Šíření dezinformací musíme brát smrtelně vážně.Video: Sabina Slonková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dá se na aktuální šampionát dívat jenom jako na sportovní svátek? Nakolik jej využívá propaganda režimu Vladimira Putina?

Článek

Pro jedny největší fotbalová událost, pro druhé celosvětová propaganda putinovského Ruska. Které vězní politické oponenty, okupuje Ukrajinu a má mimochodem jeden z nejlépe propracovaných dopingových programů pro sportovce. Jak se vlastně Rusku podařilo zabrat si pro sebe olympiádu a následně i fotbalové MS?

„Bavíme se o období temna v dějinách světového fotbalu. O období, o kterém teď víme, že na nejvyšších místech FIFA kvetla neuvěřitelná korupce. Tehdy se v prosinci 2010 hlasovalo o pořádání mistrovství světa v roce 2018, což nakonec získalo Rusko. A o pořádání v roce 2022, kdy vyhrál Katar,“ připomíná šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

Pokud jde o ruský úspěch, byla situace o to zvláštnější, že velmi silnou kandidaturu - opřenou o prince Williama, tehdejšího premiéra Davida Camerona, Davida Beckhama a řadu dalších fotbalových celebrit - tehdy podala Anglie. „Kolébka fotbalu, země, která má dokonalou infrastrukturu, stadiony, obrovskou fotbalovou obec. Ale Anglie ve druhém kole hlasování nedostala z dvaadvaceti hlasujících ani jeden jediný hlas. Zatímco Rusko jich dostalo třináct... Dnes, když se podíváme na jmenný seznam tehdejších členů výkonného výboru FIFA, zjistíme, že čtyři členové jsou trestně stíhaní v USA pro korupci a další členové byli touto korupční aférou zdiskreditováni - včetně tehdejšího šéfa světového fotbalu, nedotknutelného Švýcara Seppa Blattera,“ říká Jiří Hošek.

Jak Rusové šampionát prožívají a zneužívá sportovního svátku ruská propaganda? I na to odpovídal Jiří Hošek v rozhovoru s novinářkou Sabinou Slonkovou.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v pondělí od 20:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované