Hlavní obsah

Jak si Zeman pro podporu na konferenci okamurovců nepřijel, zároveň by ji ale uvítal

Prezident Miloš Zeman přijel na konferenci Strany přímé demokracie Tomio Okamury.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Na celostátní konferenci hnutí Tomio Okamury nepřímo podpořilo prezidenta Miloše Zemana. Ten uvedl, že se s hnutím SPD na řadě věcí shodne. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka navíc uvítá jakoukoliv podporu.

Článek

„Upřímně řečeno, v přímé volbě prezidenta republiky nerozhodují politické strany, ale rozhodují občané, rozhodují voliči. Jsou to miliony lidí, kteří nejsou organizováni v jakékoliv politické straně. Ale znovu říkám, pan prezident vítá jakoukoliv podporu,“ tak shrnul otázku, zda si prezident Miloš Zeman na sobotní celostátní konferenci SPD přijel pro vyjádření podpory, jeho mluvčí Ovčáček.

Přímé podpory ze strany SPD se však Zeman nedočkal. „Jsme hnutí, které našim členům a sympatizantům nechce přikazovat, jak se mají chovat,“ zdůvodnil rozhodnutí místopředseda hnutí Radim Fiala. Dodal ale, že on sám bude Zemana volit.

Okamura již na konferenci hnutí řekl, že Zeman je silnou osobností, která hájí svou vlast. Podle něj by prezidentem neměli být lidé, jejichž jediným programem je „nebýt Zeman“.

Prezident Zeman na konferenci uvedl, že se s SPD na řadě věcí shodne. Výjimkou je vystoupení z Evropské unie. Podle Ovčáčka prezident bude hlasitě říkat, že má Česko zůstat v EU, zároveň však trvá na tom, aby se k takové věci lidé mohli vyjádřit.

Ne všichni si dnes mohli poslechnout prezidentův projev naživo. Dovnitř se dostali pouze členové strany a vybraní novináři. Ti museli dodržovat přísná pravidla – zdržovat se pouze v prostorech pro ně určených a natáčet či fotit členy strany pouze v prostorech tiskového centra.

Novinářům, kteří nemohli dovnitř, se ostraha snažila zkomplikovat natáčení příchodu prezidenta. Neudělení akreditace některým médiím hnutí zdůvodnilo tím, že má pochybnosti o jejich objektivitě. Práci tuzemských novinářů v části projevu kritizovali Okamura i Zeman.

Reklama

Doporučované