Hlavní obsah

SPD Tomio Okamury se radí o prezidentovi. Miloš Zeman vyjmenoval, v čem všem se shodují

Konference SPD.

 

Reklama

Hnutí Tomio Okamury svolalo celostátní konferenci, aby se poradilo o lednové volbě hlavy státu.

Článek

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se v sobotu mimo jiné zabývá postojem k volbě prezidenta. Projev na konferenci přednesl i prezident Miloš Zeman, který v lednové volbě kandiduje jako jeden z devíti uchazečů o Hrad.

Okamura: Příště dostaneme 20 procent

V úvodu přednesl projev předseda SPD Tomio Okamura, který se hned pustil do kritiky českých médií. „Svoboda slova není svoboda lhát nebo manipulovat fakta,” vymezil se například vůči České televizi, která je podle něj nevyvážená. Oznámil, že mediální odborníci SPD budou chystat mediální kodex, který umožní vyváženost médií vymáhat.

Okamurova strana získala v říjnových volbách přes 10 procent hlasů. Podle Okamury má potenciál získat příště více než dvacet procent.

„Odpor dosavadních elit je signálem, že se bojí prosazování našeho programu,” pokračoval v projevu Okamura.

Vyzdvihl zásluhy bývalého i současného prezidenta Václava Klause a Miloše Zemana. Oba jsou podle něj silné osobnosti, které si stojí za svými názory. Okamurův projev tak naznačil, k jakému cíli dnešní konference SPD směřuje - podpoře Miloše Zemana v lednových volbách.

„Nesouhlasím s názorem na vystoupení z EU,” řekl Zeman

Miloš Zeman úvodem svého proslovu řekl: „Vážení kolegové, přijel jsem sem rád, protože úkolem prezidenta je komunikovat se všemi parlamentními stranami, bez rozdílu.”

Vzápětí se připojil k předchozí Okamurově kritice médií, poděkoval SPD za konstruktivní přístup při povolebních jednáních o obsazení funkcí ve vedení Sněmovny a začal mluvit o tom, v čem všem mají stejný názor: nejen v pohledu na přímou demokracii a odvolatelnost politiků, v odmítavém názoru na inkluzi dětí s postižením do běžných škol a dokonce i v povinné volební účasti. „Nesouhlasím s vaším názorem na vystoupení z Evropské unie, ale udělám vše pro to, abyste ho mohli vyjádřit,” řekl Zeman a podpořil myšlenku referenda o vystoupení z EU, i když on v něm bude občany vyzývat k tomu, aby Česká republika v Unii zůstala.

Kriticky se pak Zeman vyjádřil k Okamurovu návrhu, aby se čeští vojáci neúčastnili zahraničních misí. „Je Tálibán muslimská extremistická organizace? Bezesporu ano. Je Al-Káida muslimská teroristická organizace? Bezesporu ano,” přesvědčoval Zeman členy SPD, že by měli přejít od slov k činům a svůj boj proti islamistům podpořit i souhlasem našeho aktivního zapojení do boje s teroristy.

A až přijdu příště, tak mi oznamte...

„Chcete bojovat proti islámskému terorismu, ale nechcete, aby čeští vojáci bojovali proti islámským teroristům. Tak si to prosím srovnejte v hlavě. A až přijdu příště na vaši konferenci, tak mi oznamte, že jste se rozhodli z programu vymazat svůj boj proti islámskému terorismu, a já vám řeknu, že jste zbaběci, nebo mi řekněte, že jste se rozhodli vymazat svůj nesouhlas s českým zapojením do vojenských misí, a já vám poděkuju,” řekl Zeman.

Reklama

Doporučované