Hlavní obsah

Čínské vyjádření ke schůzce s Babišem bylo nešťastné, řekl Petříček po jednání s velvyslancem

Ministr Petříček po schůzce s čínským velvyslancem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

S čínským velvyslancem Čang Ťien-minem se dopoledne setkal i předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Článek

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. Hlavní náplní schůzky bylo varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním hardwaru a softwaru čínských firem Huawei a ZTE, proti čemuž se poté čínská ambasáda ohradila. Na řadu ale přišelo i čínské vyjádření k předvánoční schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Panu velvyslanci jsem sdělil, že interpretování a zveřejňování obsahu neformálních jednání nepovažuji za šťastné. Věřím, že naše společné jednání napomohlo, aby se podobná nedorozumění v budoucnu nestávala,“ řekl Petříček novinářům po schůzce s Čangem. „S panem velvyslancem jsme se shodli, že se chceme soustředit na pozitivní spolupráci, a tím považuji tuto záležitost za uzavřenou,“ doplnil. Čínský diplomat s médii po schůzce nemluvil.

S Čangem se dnes sešel i předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), varováním NÚKIB se bude na svém pravidelném jednání zabývat sněmovní bezpečnostní výbor.

„Bude se jednat samozřejmě o záležitost varování NÚKIB. Česká republika je suverénní stát a má zodpovědnost za vlastní národní bezpečnost včetně kybernetické bezpečnosti,“ řekl Petříček ve středu novinářům ve Sněmovně.

Čang o varování NÚKIB jednal v prosinci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Čínská ambasáda poté na Facebooku napsala, že „bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem“.

Babiš se proti tvrzení čínské ambasády ohradil a označil ho za lež. Česká vláda podle něj žádnou chybu neudělala, chování velvyslance označil za nestandardní. „Budu chtít být od pana velvyslance informován o tom, jak se některé informace objevily v jejich prohlášení, a samozřejmě to bude tématem našeho jednání,“ řekl k tomu Petříček.

Reklama

Související témata:

Doporučované