Hlavní obsah

Jak páchne covid-19? Cvičení psi by mohli vyčenichat superpřenašeče

Foto: Profimedia.cz

Londýnská škola hygieny a tropického lékařství zkoumá, jak vycvičit psy k odhalování lidí s covid-19.

Reklama

Článek

Čína ohýbá statistiky. Česká vláda vzpomněla na bohoslužby a opět ukázala svou nejednotnost, tentokrát v ožehavém tématu psích salonů. Psi nám ale možná s covid-19 pomohou. Poslechněte si denní přehled toho nejdůležitějšího.

Jak to bude od pondělí

20. dubna startuje postupný návrat Čechů zpátky do běžného života. Co všechno se vrací k normálu v první fázi? Od pondělí se obnovují všechna řemesla a řemeslné činnosti. Otevřou se také farmářské trhy, autobazary nebo autosalony. Povoleny nově budou i venkovní aktivity profesionálních a vrcholových sportovců. Stát lidem umožní i malé svatby. V pondělí by se podle ministra Havlíčka měly otevřít také psí salony – jsme přece národem pejskařů – jeho kolega Adam Vojtěch ovšem tvrdil, že budou muset počkat ještě týden.

Vojtěchovy příliš drahé respirátory

Naši reportéři zmapovali další z případů, kdy nákup ochranných pomůcek na Ministerstvu zdravotnictví budí pochybnosti. Ministerstvo zdravotnictví podepsalo 18. března pět objednávek na dodávku respirátorů FFP2 se společností Recea Prague. Pozoruhodná je zejména nezvykle vysoká cena, za niž se nakupovalo: za podobné respirátory platil resort od poloviny března do počátku dubna mezi 50 až 100 korunami za kus, cena od firmy Recea Prague je ale třikrát vyšší. Časová tíseň, zdůvodňuje to ministr.

Vyčmuchat covid-19

Labradoři a kokršpanělé už dokážou čichem rozpoznat pacienty s malárií. Podle londýnských vědců jsme jen několik týdnů od toho, abychom je vypustili na superpřenašeče, kteří koronavirus roznášejí bez detekovatelných symptomů. „Víme, že jednotlivé nemoci mají svůj specifický pach – včetně onemocnění dýchacích cest, jako je chřipka. Existuje šance, že i covid-19 má svou vůni, a pokud ano, tak věřím, že psi budou schopní naučit se ji rozpoznat a odhalovat,“ říká James Logan z Londýnské školy hygieny a tropického lékařství.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Vládní chaos

Třikrát změněné hodiny pro seniory, zavádějící tvrzení o dostatku ochranných pomůcek nebo veletoče s otevíráním škol. Vláda během krize zásobí občany nepromyšlenými kroky. „Otázkou samozřejmě je, co z vládních zmatků zůstane v obecné paměti. Ze sondáží veřejného mínění je znát, že část lidí se k Babišově vládě doslova upnula a je ochotná ministrům tolerovat leckteré přešlapy, které by jim za normálních podmínek tak snadno neprošly.“ Projděte si celou analýzu koronavirového leadershipu od Tomáše Perglera.

Reklama

Doporučované