Hlavní obsah
Online

V nemocnicích je přes čtyři sta pacientů s novým koronavirem

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Počet potvrzených případů nákazy v Česku stoupl podle Ministerstva zdravotnictví o 136 na 6437. Denní nárůst je tak nižší než ve středu, kdy přibylo 160 nakažených. Vyléčených z nemoci covid-19 je 979, v nemocnicích dosud zemřelo 170 lidí.

- Živnostníci a podnikatelé, které zasáhla opatření přijatá kvůli koronaviru, budou dostávat jednorázový příspěvek i po 30. dubnu. Měl by jako nyní činit 500 korun za den. Vláda také schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců místo dosavadních 60, a to zpětně od 1. dubna.

- Senát umožnil přijetí zákona, podle něhož policie bude moci na místě pokutovat až 10 000 korunami lidi, kteří poruší vládní opatření proti šíření koronaviru. Horní komora normu neschválila, neodmítla ani nijak neupravila. Zákon tak v souladu s Ústavou dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, ale až po uplynutí 30 dnů, které má Senát na projednávání zákonů. Tato lhůta skončí 9. května

Čtvrteční dění jsme sledovali v následujícím online přenosu

  • Zemřel Gene Deitch, americký režisér a producent žijící v Praze

    Ve věku 95 let dnes v noci v Praze zemřel americký režisér a producent animovaných filmů Gene Deitch. ČTK o smrti manžela české producentky Zdenky Najmanové informoval Petr Himel, majitel nakladatelství Garamond, kde v roce 2018 vyšel překlad Deitchovy knihy Z lásky k Praze. Autor, který žil v Praze přes půl století, v ní popsal své zkušenosti ze světa amerického i československého filmu. Deitch v československé koprodukci natočil protiválečný film Munro, který v roce 1961 získal Oscara za animaci.

  • V nemocnicích je přes čtyři sta pacientů s novým koronavirem

    V Česku bylo k pátečnímu večeru podle údajů ministerstva zdravotnictví 6499 lidí nakažených novým koronavirem, aktuální počet hospitalizovaných je 407. Oficiální statistiky evidují 173 úmrtí v souvislosti s nemocí COVID-19. Uzdravilo se 1174 lidí.

  • Definitivní slovo. Psy ostříháte od pondělí, říká Havlíček

    Po zmatku na tiskové konferenci po jednání vlády redakce Seznam Zpráv znovu oslovila ministra průmyslu Karla Havlíčka s dotazem, kdy se budou otevírat psí salony. Ministr zdravotnictví Vojtěch se totiž nebyl schopen ropzhodnout, zda jde o řemeslo, a tudíž provoz obnoví v pondělí, nebo o obchod s malou plochou, které budou otevírat od 27. dubna.

    „Teď jsme to sladili s ministrem Vojtěchem. Psí salony zařazujeme k ostatním profesím řemeslníků a pouštíme od pondělí 20. 4.,“ napsal Seznam Zprávám Havlíček.

  • Senát: Stát má ručit za většinu uhrazení nájemného firmami

    Senát chce, aby stát ručil za uhrazení 80 procent nájemného za pronajaté prostory, které by firmy dlužily kvůli uzavření v důsledku koronaviru. Doplnil tak dnes zákon, podle něhož firmy, které musely kvůli koronaviru uzavřít provoz, budou moci nájemné za březen až červen splatit až koncem roku. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) s úpravou nesouhlasil. Senátní úpravu nyní bude muset znovu posoudit Sněmovna, v níž má vládní tábor na rozdíl od Senátu většinu.

  • Kdy se otevřou psí salony? Vláda není jednotná

    Vláda nemá jasno v termínu pro otevření psích salonů. Podle ministra Adama Vojtěcha jde o provozovny do 200 metrů čtverečných a proto by k jejich otevření mělo dojít spíše 27. dubna. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dříve uvedl, že psí salony spadají do skupiny provozoven s řemeslem a budou tedy otevřeny v pondělí 20. dubna.

  • Vysoké školy se v pondělí v omezené míře otevřou

    Vysoké školy se od pondělí otevřou v omezené míře pro aktivity studentů v posledním ročníku studia. Účastnit by se jich mohlo vždy maximálně pět lidí najednou. Návrh dnes vláda schválila, řekl na tiskové konferenci po jejím jednání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Budou se tak moci konat individuální konzultace či zkoušky, včetně státnic a rigorózních zkoušek. Individuálně bude možné na vysoké škole navštívit knihovnu či studovnu, ale jen za účelem vyzvednutí či vrácení studijní literatury.

  • Prymula: Většina lidí souhlasí s vytvořením vzpomínkových map. Bojí se jen provinilci

    Jak se rozvíjí chytrá karanténa? „Včera jsme situaci monitorovali na jižní Morvaě a ten proces probíhá velmi dobře a podle našich představ,“ uvedl po dnešním jednání vlády náměstek ministra vnitra Roman Prymula.

    „Většina lidí souhlasí s vytvořením vzpomínkových map. Ten systém velmi dobře napomáhá osvěžit paměť. Ta mapa se nedá využít ve všech případech. Samozřejmě u lidí, kteří nemají chytrý mobil, nebo u lidí, kteří strávili dva týdny na lůžku. Zajímavé bylo, když jsme zjišťovali proč lidé případně nesouhlasí s vytvořením této mapy. Většinou to bylo z důvodu, že se bojí perzekuce za to, že se v mapě ukáže, že porušili režim, neboli se pohybovali někde, kde neměli. Ta vzpomínková mapa k tomu neslouží. My jen potřebujeme vědět, jestli mohli nakazit další lidi. My nikoho nebudeme pranýřovat za to, kde byl,“ uvedl Prymula.

  • Prymula a dovolené v zahraničí

    „Dovedu si představit, že to bude povoleno v zemích, kde je riziko podobné, jako u nás. Bude ale potřeba předem definovat podmínky,“ vyjádřil se epidemiolog Roman Prymula k tématu možného povolení vycestovat na letní dovolenou. Dnes premiér Andrej Babiš už na toto téma mluvil se svým chorvatským protějškem. Jednání mají pokračovat příští týden.

  • VŠ v Praze jsou připraveny na příchod části studentů od pondělí

    Vysoké školy v Praze jsou připraveny na pravděpodobné uvolnění opatření, které od 11. března zakázalo přítomnost studentů ve školách. Od pondělí 20. dubna by se školy mohly opět částečně otevřít pro studenty posledních ročníků studia. Podle mluvčích vysokých škol, kteří odpověděli na dotazy ČTK, mají univerzity dostatek dezinfekce a počítají s příchodem studentů posledních ročníků ke zkouškám či na individuální konzultace.

  • Vláda posvětila plán pro uvolňování mimořádných opatření

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že vláda posvětila plán pro rozvolňování mimořádných opatření, který oznamila v úterý. Dodal, že také vláda schválila úpravu u povolení bohoslužeb. Ty by se měly konat za účasti nejvýše 15 osob, od 11. května třiceti a od 25. května maximálně padesáti lidí, a to za dodržení hygienických pravidel či rozestupů platných kvůli šíření koronaviru.

  • Ubytovatelé se připravují na léto

    Tuzemští provozovatelé ubytovacích zařízení se připravují na znovuotevření po vládních restrikcích. Někteří už na léto evidují růst rezervací, rychle se plní termíny především chalupám, malým penzionům a apartmánům. Vyplývá z ankety ČTK mezi ubytovateli. Podle výkonné ředitelky projektu Amazing Places Hany Krausové by mohl být v létě vyšší zájem o tzv. glamping, který spojuje kempování s komfortem apartmánů. Některé hotely podle ní chystají animační programy pro děti.

  • Všechny testy v domovech v Libereckém kraji byly zatím negativní

    Všechny rychlotesty na covid-19 provedené v domovech pro seniory a pobytových zařízeních v Libereckém kraji vyšly zatím negativně. U více než poloviny z 2184 pracovníků těchto zařízení výsledky potvrdily i testy PCR. Na některé výsledky se ještě čeká, testování bude pokračovat i v příštím týdnu, aby PCR testy prošli všichni pracovníci těchto zařízení, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

  • Vláda schválila ošetřovné 80 procent zpětně od 1. dubna

    Vláda na dnešním zasedání schválila navýšení ošetřovného na 80 procent denního základu příjmu zaměstnanců místo dosavadních 60, a to zpětně od 1. dubna. Na Twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle návrhu zákona, který vláda zveřejnila na svém webu, by měl stát ošetřovné kvůli uzavřeným školám vyplácet nejdéle do prázdnin. Příští týden by zákon měla posoudit Sněmovna.

  • Ministerstvo doporučilo soudům, aby postupně obnovily činnosti

    Ministerstvo spravedlnosti doporučilo soudům, aby postupně obnovily činnosti, které musely omezit kvůli koronavirové situaci. Konkrétní kroky nechalo na předsedech jednotlivých soudů. Úřad očekává, že pokud se nezmění epidemiologická situace, rozhodovací činnost soudů se „výrazněji navrátí k normálu“ v květnu.

  • Soud chce projednat žalobu kvůli nouzovému stavu

    Pražský městský soud chce příští týden projednat první ze správních žalob, které lidé podali v souvislosti s omezujícími opatřeními přijatými kvůli nouzovému stavu. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí instituce Markéta Puci. Soud zatím obdobných žalob na Ministerstvo zdravotnictví, případně na vládu, eviduje 13.

  • Vyjednávání o dovolené v Chorvatsku začne příští týden

    Premiér Andrej Babiš dnes jednal se svým chorvatským protějškem Andrejem Plenkovićem o možnosti dovolených v Chorvatsku. Oba se shodli, že země jsou této myšlence nakloněny, nyní je potřeba dojednat, za jakých podmínek. „Od obou premiérů to byla velmi rychlá reakce. Ministr turistiky Gari Cappelli mi řekl, že se spojí s ministryní Klárou Dostálovou počátkem příštího týdne, aby na projektu začali pracovat,“ sdělil serveru Novinky.cz šéf chorvatské turistické centrály v ČR Dubravko Miholić.

  • Pardubice možná odpustí nájemné podnikatelům či spolkům

    Pardubice by mohly podnikatelům, sportovním organizacím a spolkům odpustit nájemné, protože nemohli po dobu nouzového stavu vykonávat svoji činnost. Město zvažuje i slevy po skončení opatření, uvedl primátor Martin Charvát (ANO) v tiskové zprávě.

  • MF bude letos potřebovat na financování dluhu 411 miliard

    Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 410,6 miliardy korun. To je o 139,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2020. Za růstem je především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun kvůli očekávaným dopadům způsobeným šířením koronaviru. MF o tom dnes informovalo v rámci čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu.

  • Ministerstvo vyzvalo státní nemocnice, aby odměnily zaměstnance

    Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo státní nemocnice, aby daly zdravotníkům mimořádné odměny. Za odběry vzorků až 1500 korun za hodinu, ostatním pečujícím o pacienty s nemocí covid-19 mezi 100 až 500 korun za hodinu podle rizikovosti práce.

  • Vojtěchův tým nakupuje: Třikrát dražší respirátory od zadlužené firmy

    Další z případů, kdy nákup respirátorů na Ministerstvu zdravotnictví budí pochybnosti. Vysoká cena a firma s problémem. „Nevypadá to ideálně, ale nežijeme v optimální době,“ vysvětluje ministr Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy