Hlavní obsah

Boj s kůrovcem je umělý konstrukt, říká Lidický z Ministerstva zemědělství. Lesníci tvrdí, že se bez pomoci státu neobejdou

Problém jménem kůrovec. V Duelu jsou František Kučera (SVOL) a Václav Lidický z Ministerstva zemědělství.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„To, že kůrovec sežere celé české lesy, je mediální zkratka, to je pesimistický pohled na výsledek,“ říká Václav Lidický z Ministerstva zemědělství. Podle něj se stát snaží zachránit lesy a kůrovec je jen dílčím soubojem o jejich budoucnost. „Záležet bude především na počasí, pokud bude deštivo, tak je tady šance zvítězit nad kůrovcem,“ připouští František Kučera, předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL). Podle něj ale lesníci nutně potřebují dotaci od státu. Vyčíslili ji na sedm miliard.

Článek

Přitom zprávy ohledně kůrovce přicházejí spíše pesimistické. Poslední vzrostlý smrk na Dačicku padl za oběť kůrovci. Letos se kvůli broukovi vykácí až 30 milionů metrů krychlových dřeva.

Za kůrovcovou kalamitou stojí hlavně sucho, ale i nedostatek pracovníků v lesnictví. Přijímání ze zahraničí vázne. Trh s dřevem se prakticky zhroutil. Část dříví je neprodejná, část se na trh dostane jen hluboko pod výrobními náklady. A lesníci těží víc než v předchozích letech.

„Ten vlastník potřebuje pomoc, nemá finanční prostředky z prodeje dřeva a potřebuje víc zalesňovat,“ shrnuje Kučera.

„My jsme připravili dotační titul, jeho spuštění čeká jen na novelu lesního zákona, je to objem o uvolnění 2,5 miliardy korun. Jedna a půl miliardy korun má být do konce tohoto roku, zbytek ve čtvrtletí toho dalšího na sanaci nákladů za letošní rok,“ tvrdí zástupce ministerstva.

Podle lesníků je to ale málo. Ne všichni žadatelé se tak dotace dočkají a ti, kteří budou mít štěstí, budou muset počítat s nižší dotací. „Nezbude mu nic jiného než to, že ty práce nebude provádět. Nebo si vezme úvěr. Nebo je bude provádět v menší míře,“ uvedl Kučera. Problémy už podle něj hlásí menší lesníci.

„My se musíme zabývat dopady na všechny ty vlastníky, tady je ta situace velmi rozdílná, máte řadu vlastníků, na jedné straně jsou lesníci, kteří přišli o les, sežral jim ho kůrovec, na druhé straně jsou lesníci, kterých se dopady sucha tak nedotkly. V momentě, kdy peníze stačit nebudou, tak jsme připraveni jednat s ministerstvem financí o další peníze. Nemůže vystavovat bianco šek, hlavně ho nemůžeme platit. Musíme stát v nějakých prokazatelných nákladech,“ argumentuje Lidický.

Dejte nám zaměstnance

Kromě peněz požadují lesníci i pomoc při hledání pracovníků, především těch ze zahraničí. Ti z Ukrajiny ale mají jen víza na tři měsíce. „Takže než se ten člověk v lese zapracuje, tak mu to trvá několik týdnů, pak dva měsíce zapracuje a pak musí domů. Je tady omezený počet pracovníků. My si je nejsme schopni sami najít třeba na Ukrajině,“ popisuje problémy lesníků Kučera.

Podle Lidického zemědělství tyto kroky koordinuje s ministerstvem zahraničí. „Řešení se jistě hledá, my ho v této chvíli nemáme úplně k dispozici,“ argumentuje zástupce resortu.

Vlastníci lesů mají povinnost napadené stromy včas vyhledat, vytěžit a dřevo asanovat. Jinak se kůrovec šíří dál. Sedm miliard od státu žádá Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů na zalesňovací práce pro příští rok. Podle něj by letos mohl kůrovec napadnout až 30 milionů metrů krychlových dříví. Podle Kamila Kupce z Městských lesů Dačice by se měli vlastníci navíc připravit do budoucna na několikanásobné těžby proti běžným letům.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že je připraveno příští rok jednat o navýšení svého rozpočtu, má-li být rozsah zalesňování vyšší.

Anketa

Jak podle vás bojovat s kůrovcem?
Nechat přírodě
26,7 %
Vytěžit
65,8 %
Neumím posoudit
7,5 %
Celkem hlasovalo 1306 čtenářů.

Dlouhodobý průměr roční těžby kůrovcového dříví činil do roku 2015 podle odborníků zhruba 1,5 milionu metrů krychlových. Letos v prvním pololetí jen státní podnik Lesy ČR, který se stará zhruba o polovinu lesů v zemi, zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Loni se vytěžilo 23 milionů metrů krychlových kalamitního dřeva, z toho 13 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví.

Vláda schválila podporu pro vlastníky, letos by měl stát navíc přerozdělit nestátním vlastníkům 1,5 miliardy korun, příští rok pak miliardu.

Reklama

Doporučované