Hlavní obsah

Jaká byla Božena Němcová? Z písma lze odhalit řadu povahových vlastností

Štěpánka Čechová o teorii grafologie i prakticky o dopise psaném Boženou Němcovou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Z rukopisu lze poznat mnohé. Grafolog umí vyčíst, jak hospodaříme s životní energií, jaký je náš přirozený hodnotový žebříček nebo jakou měrou jsme emotivní.

Článek

Grafologa lze vyhledat za různými účely. Rozbor písma nám může pomoct nejen v charakteristice našich povahových vlastností, ale i při výběru povolání nebo při úvahách o správné volbě životního partnera. Ke správnému určení všech dostupných faktů ale nestačí pouhý úryvek psaného textu. Ideálně je třeba doložit dopis včetně oslovení, rozloučení a podpisu. Dále je pak třeba doložit mimo jiné pohlaví a věk, což jsou informace, které grafolog z písma vyčíst nemůže. Neméně důležitý je i důvod, pro který si necháváme rozbor vypracovat. V konečném důsledku mohou z textu vyplynout informace i nám samotným dosud neznámé.

Grafoložka Štěpánka Čechová s sebou do studia Rodinky přinesla i praktickou ukázku – ručně psaný dopis Boženy Němcové adresovaný Leopoldu Hausmannovi z roku 1857. Její písmo se vyznačovalo mimo jiné pravým sklonem, kolísavým řádkem, hlubokou spodní zónou a těstovitostí, tedy opakem ostrého písma. „Výrazná písmena l a d vypovídají o její hluboké emocionalitě. K tomu silná zaměřenost na rodinu a tradiční hodnoty,“ popisuje poznatky Čechová. Jaké další povahové rysy z písma poznala? Dozvíte se v úvodním videu.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované