Hlavní obsah

Jako kdysi v Československu. Kuba otevře síť tuzexů

Foto: Zdeněk John, Seznam Zprávy

Kubánské ministerstvo obchodu dalo svolení, Tuzexy mohou otevřít už tento měsíc.

Reklama

„Ostrov svobody“, nebo také jeden z posledních skanzenů socialismu, se inspiroval v někdejším Československu a otevře 77 prodejen s lepším zbožím.

Článek

Podobnost to není čistě náhodná. Kubánský režim plánuje otevřít síť prodejen, v nichž za socialismu nakupovali také Češi. Jmenovaly se Tuzex a za bony, tedy speciální měnu, se v nich dalo nakupovat na tehdejší dobu luxusní zboží: džíny, bílá švýcarská čokoláda, walkmany nebo vůz Fiat 128.

Kubánský viceprezident Salvador Valdes Mesa uvedl, že v 77 obchodech po celém ostrově by zanedlouho mělo být k dostání domácí i zahraniční zboží, které jinde lidé nekoupí. Má to ovšem pro řadové Kubánce jeden háček – a dost podobný tomu, na který naráželi za socialismu Čechoslováci. Prodávat se bude za americké dolary, které v kubánských Tuzexech sehrají roli bonů.

Kuba je všechno, jen ne efektivně řízená ekonomika. Trumpovo zpřísněné embargo a zásadní ekonomické potíže spojenců (například Venezuely) jen zviditelňují, co je na ostrově patrné pro každého přijíždějícího návštěvníka. Všeobecný nedostatek zboží a k tomu jako komplikace – jediný zdroj skutečného příjmu v podobě turistiky. Díky přírodě a plážím má v Karibiku Kuba co nabídnout. Kdo z Kubánců se dokáže na turistech přiživit, má relativně vyhráno.

Socialistická vláda se teď rozhodla k dalšímu kroku, od kterého si slibuje omezení černého trhu se zahraničním zbožím.

Na Kubě se platí dvěma oficiálními měnami, pesem (Kubánci) a konvertibilním pesem (turisté), o kterém místní vláda tvrdí, že má hodnotu amerického dolaru. Možná na Kubě, ale jinde na světě s ním na rozdíl od dolaru nezaplatíte ani za rohlík.

Dolary či eura Kubánci vlastnit smí, jen s nimi dosud nemohli nikde platit. Ti, kteří budou chtít nakupovat ve specializovaných prodejnách, budou potřebovat bankovní kartu vydanou k účtu vedenému v obchodovatelných měnách, jako je dolar nebo euro. Lidé mohou tyto měny získávat od příbuzných ze zahraničí nebo jinými způsoby, jako výměnou místní měny na ulici, uvedla vláda. Jinak řečeno: legalizuje živnost, které se v Československu říkalo veksláctví.

Reklama

Související témata:

Doporučované