Hlavní obsah

Jako první z jihočeských státních památek otevře Landštejn

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jako první jihočeská státní památka otevře po koronavirových omezeních 11. května hrad Landštejn na Jindřichohradecku. Ostatní hrady a zámky v kraji, o něž pečují památkáři, zahájí provoz 25. května.

Článek

Vstup do areálů bude možný jen s rouškami, skupiny budou nejvíce desetičlenné včetně průvodců. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Jihočeští památkáři plánují, že v nové sezoně zůstane vstupné stejné jako loni. V kraji nově zpřístupní opravenou středověkou věž Jakobínka na hradě Rožmberk nad Vltavou. ČTK to v polovině dubna řekl ředitel jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Zřícenina hradu Landštejn, kde nejsou běžné trasy s průvodcem, bude do konce května otevřený denně kromě pondělí od 9:00 do 15:30. Lidé budou moci navštívit všechny části kromě kaple, která je kvůli opravám dlouhodobě zavřená. Ostatní jihočeské státní hrady a zámky otevřou 25. května, kromě zámku Vimperk, který bude kvůli pracím na obnově přístupný od července.

Prohlídky budou kvůli viru upravené. Do areálů bude vstup možný jen s rouškami, ve skupině může být nanejvýš deset lidí s průvodcem. Na pokladnách i při prohlídkách musí návštěvníci dodržovat rozestupy.

„Průvodci budou vybaveni ochrannými rouškami, štíty a gumovými rukavicemi. U vstupu do areálů, do pokladen a návštěvnických center budou umístěné stojany s dezinfekcí. Návštěvníci budou mít nově možnost si na všech památkách zakoupit vstupenky on-line z pohodlí domova nebo až na místě. Fungovat budou ale i klasické pokladny“, informoval Pavelec.

Jihočeské památky navštívilo loni od ledna do října 1,09 milionu lidí. Tržby ze vstupného byly 143 milionů Kč.

Reklama

Doporučované