Hlavní obsah

Jaký byl vrah Kennedyho? Cokoli o něm teď píšou, není pravda, říká žena, která ho znala

Svět bez obalu: Jaký byl Lee Harvey Oswald - vrah amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho?

 

Reklama

Dozvíme se někdy celou pravdu o vraždě bývalého amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho?

Článek

Americký prezident Donald Trump zveřejnil před několika dny tisíce dokumentů, které se vztahují k atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Valná část informací byla už dostupná od konce 90. let. Existuje ale ještě asi tisícovka dokumentů, jež zůstávají nadále tajné.

Takže stále ještě zůstává aktuální otázka: Dozvíme se někdy celou pravdu o vraždě bývalého amerického prezidenta?

„Neexistuje žádný jasný důkaz pro konspirační teorie. Je jich spousta - a žádná nemá nějaký konkrétní důkaz,“ říká americký politolog Jonathan Terra. „Nejvíc jich stále má ta oficiální verze, ale to je pro mnoho lidí těžké přijmout.“

Jaký byl Lee Harvey Oswald - vrah amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho? Jaký to byl člověk?

Začátkem šedesátých let strávil Oswald dva roky v tehdejším hlavním městě Běloruské SSR Minsku. Více než půlstoletí po Kennedyho smrti poskytli Rádiu Svobodná Evropa rozhovor tři lidé, kteří Oswalda - v dobách jeho minského pobytu - osobně poznali.

V Ústavu pro výuku cizích jazyků, který se nacházel nedaleko jeho bytu, se Oswald snažil seznámit s některými z dívek, které tu studovaly. Ve svých poznámkách se často chlubil úspěchy u žen, Ina Markovová ale například tvrdí, že na většinu z nich neudělal žádný zvláštní dojem.

„Vzpomínám si, jak jsem se ho ptala, proč odjel z Ameriky, mohl tam přece studovat a pracovat. On ale s Amerikou zjevně přerušil všechny kontakty. Všichni si říkali, že je podivín, působil dojmem někoho, kdo za sebou spálil všechny mosty.“

Markovová tvrdí, že studentky Ústavu pro výuku cizích jazyků učil tančit, zejména twist. Občas chodil tančit do odborového Paláce kultury. Na jednom z těchto večerů potkal Marinu Prusakovovou. O pouhých šest týdnů později, na jaře roku 1961, si ji vzal. Do roka se jim narodila dcera June Lee.

Inessa Jachlielová se tehdy s Oswaldovými často stýkala. „Cokoliv o něm teď píšou, že to byl psychopat, že se nedokázal ovládat a tak dále, nic z toho není pravda. Já ho znám jako úplně jiného člověka. Žil pro rodinu. Měla jsem ho ráda. Nevěřím ničemu z toho, co o něm píší,“ říká Jachlielová.

Warrenova komise, vyšetřující okolnosti Kennedyho smrti, dospěla k závěru, že Oswald jednal sám, lidé, kteří Oswalda poznali v Minsku, jsou ale jiného názoru. Domnívají se, že musel být součástí nějakého spiknutí.

„Jsem skálopevně přesvědčen, že si našli pasivního, klidného a poslušného chlapce a udělali z něj viníka, aby si nad tím mohli umýt ruce. Co se týče závěrů Warrenovy komise, nevěřím z toho absolutně ničemu. Četl jsem je a nevěřím, že atentát spáchal člověk, kterého jsem učil rusky,“ říká Stanislav Šuškevič.

Reklama

Související témata:

Doporučované