Hlavní obsah

Jaký je byznys na Blízkém východě? Chodí se pozdě a jedná se zdlouhavě

Jiří Konečný je majitelem holdingu Elko EP, který svá chytrá zařízení dodává do 17 států světa – včetně Ruska a Blízkého východu.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Obrovská konkurence, ale taky ohromné příležitosti. Státy Blízkého východu rostou před očima. Je tam ale místo i pro české firmy?

Článek

„Já mám rád výzvy a tam, kde to není snadné,“ vysvětluje Jiří Konečný, proč ho netradiční trhy baví.

Na Blízký východ se tak se svojí firmou Elko EP, která vyrábí zařízení pro chytré byty, domy nebo třeba kanceláře, pustil už před deseti lety. Znovu by to ale neudělal.

„Jedním z faktorů je konkurence. Tím jak je to blízko i na východ, tak jsou tam značky, které v Evropě neznáme – z Číny, Japonska...,“ vysvětluje Konečný a dodává, že nejde jen o to.

Jak to vypadá a jak se žije v Kataru? Video: Pavel Cyprich

„Tím, jak tam ten byznys vyrostl rychle, tak na protistraně není člověk, který by byznys dělal odmalička jako my tady. Většinou tak jdou na věc příliš rychle a neumí obchod uchopit tak, jak jsme zvyklí z Evropy,“ vysvětluje podnikatel, který svoji značku začal v Česku budovat už víc než před 20 lety.

Každé vyjednávání tak trvá nepoměrně dlouho a musí jich proběhnout několik desítek, než se obchodník z Česka dostane k manažerovi, který opravdu může o zakázce rozhodnout.

A taky se chodí pozdě.

Zatímco Evropa nebo Spojené státy jsou pedanti, na Blízkém východě hodina zpoždění pro nikoho nic neznamená, popisuje svoji zkušenost Konečný.

Expo i fotbal

Přesto se české firmy na Blízký východ snaží dostat. Ohromnou rychlostí roste nejenom Dubaj, která se chystá na mezinárodní výstavu Expo v roce 2020, ale taky nedaleký Katar. Ten zase za miliardy dolarů buduje infrastrukturu na mistrovství světa ve fotbale, které se tam odehraje v roce 2022.

Pro firmu Elko EP je ale zajímavá také Saúdská Arábie, která je ze zmíněných zemí podle Konečného nejvíc islámsky tradiční, co se přístupu k vlastním lidem i zbytku světa týká.

Jiří Konečný je majitelem holdingu Elko EP, který svá chytrá zařízení dodává do 17 států světa – včetně Ruska a Blízkého východu.Video: Pavel Cyprich

V Rijádu, hlavním městě Saúdské Arábie, teď Konečného firma chystá projekt chytré nemocnice, kde nejde jen o ovládání světel telefonem, ale hlavně třeba o vzdálený dohled nad pacienty nebo kontrolu kvality vzduchu v budově.

Jiří Konečný byl hostem pořadu Hi-tech Byznys. Na rozhovor se podívejte ve videu nad článkem. Jeho druhá část je tady o odstavec výše.

Reklama

Související témata:

Doporučované