Hlavní obsah

Janáčkův festival v květnu zahájí Filharmonie Brno a violista Adolfo Alejo

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Na koncertě pod vedením amerického dirigenta Denise Russela Daviese zazní tradičně Janáčkova Sinfonietta a v Ostravě dlouho neuváděné dílo Harold v Itálii Hectora Berlioze. Pořadatelé chtějí koncert uskutečnit pod širým nebem.

Článek

Zahajovací koncert se uskuteční 27. května v areálu Slezskoostravského hradu. „Chceme tak předejít komplikacím s případnými přetrvávajícími protiepidemickými opatřeními a zvolit bezpečnější cestu jak pro diváky, tak pro samotné konání koncertu,“ uvedla za pořadatele Veronika Gorylová.

Organizátoři chystají také další program. Kromě symfonických koncertů workshopy pro děti, jazzový večer nebo rodinné víkendy na Hukvaldech. „Protože nevíme zcela přesně, jaká protiepidemická opatření budou platit koncem května, rozhodli jsme se pro open air zahajovací koncert, u kterého budou případná opatření přívětivější. V případě, že bychom museli hrát zcela bez diváků, vstupné samozřejmě řádně vrátíme a přenos zajistí TV Noe. Jisté ale je, že Janáčkův festival bude,“ řekl ředitel akce Jaromír Javůrek.

Na zahajovacím koncertu se představí významný americký dirigent Denis Russel Davies, kterého mezinárodní kritika označuje za odvážného interpreta klasického repertoáru s významným přesahem do současné tvorby. Absolvent prestižní newyorské Julliard School a člen Americké akademie umění a věd provede brněnské filharmoniky Sinfoniettou Leoše Janáčka. V kulisách Slezskoostravského hradu se mohou festivaloví hosté těšit také na tóny violy jednoho z nejlepších mexických sólistů současnosti Adolfa Aleja. Svůj nástroj rozezní v sólu symfonie Hectora Berlioze Harold v Itálii, symfonii pro sólovou violu a orchestr.

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka vznikl v roce 2018 spojením dvou festivalů klasické hudby nesoucích jméno Leoše Janáčka - Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Jeho cílem je prezentace děl klasické hudby v Moravskoslezském kraji s důrazem na dílo a odkaz Leoše Janáčka, v podání špičkových českých a zahraničních umělců a souborů.

Reklama

Doporučované