Hlavní obsah

Janek Rubeš vybírá: TOP 5 pořadů TV Seznam pro samostudium v době karantény

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Máme pro vás i jiné možnosti než se dívat z okna, milí čtenáři.

Reklama

Jelikož jsou stále zavřené školy a většina studentů zůstává doma, dovoluji si vybrat pár pořadů a videí z Televize Seznam, jež mohou doplnit či osvěžit vaše vědomosti. V některých případech i zásadně prohloubit.

Článek

Slavné dny

Pořad, který připomíná slavná i neslavná výročí. Shodou náhod je to právě 100 let od vypuknutí velké španělské chřipky. Jak bojovalo lidstvo se světovou pandemií před více než sto lety? Podívejte se na tento díl, nebo zalovte v nekonečném archivu na této adrese, kde mimochodem najdete k mnoha dílům i metodické listy pro výuku!

Krvavá léta

Nejtemnější doba naší historie. Nacistická okupace, vyhnání Němců, nástup komunistů. Příběhy z let 1938-1953 podává skvělý Jiří Padevět. Některé příběhy jsou nejen osobitým vyprávěním, ale díky formě a zpracování pořadu jsou i opravdu mrazivé.

Uzlíky na jazyku

Český jazyk nikdy nepatřil k mým oblíbeným předmětům, nicméně s humorem jazykovědce Karla Olivy vás tato hodina, nebo i jen pár minut, jistě bavit bude. Proč neříkáme petardě prdlavka? A proč je leden leden a co má společného kapela s kapucí? A hlavně - pivo se čepuje, nebo točí?

Recy kecy

Nejen ta velká, ale i malá divadla zůstala zavřena. Vy si ale můžete divadélko vyrobit třeba doma. A jak říká autorka pořadu Kateřina, tvořit se dá za všeho. Tak načerpejte inspiraci.

Národ sobě

Zalovením do hlubokého archivu najdete i tento pořad. Jeho průvodcem je historik PhDr. Jiří Rak, který se specializuje na napravování mýtů o českých dějinách. Zde namátkou třeba díl o Marianském sloupu, který už se v Praze opět staví.

Reklama

Související témata:

Doporučované