Hlavní obsah

Japonská princezna Mako přijde o svůj šlechtický titul, vdá se za neurozeného muže

Japonská princezna Mako si vezme neurozeného ženicha.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Nejstarší vnučka císaře Akihita se se svým nastávajícícm seznámila před pěti lety při studiích.

Článek

Princezna Mako, nejstarší vnučka císaře Akihita, se vdá za neurozeného muže. Podle japonských zákonů se tak bude muset vzdát svého šlechtického titulu a odstěhovat se z císařského paláce.

Princezna se se svým nastávajícím Kei Komurem, kterému je rovněž 25 let, prý seznámila asi před pěti lety. Mako již představila Komura rodičům a ti se svatbou souhlasili. O svatbě však sami snoubenci ještě neinformovali.

I když se Mako bude muset vzdát svého titulu, pořadí nástupnictví na japonský císařský trůn to neovlivní. V čele země nesmí podle zákona z roku 1947 být žena.

Současný císař Akihito nejspíš v nejbližší době abdikuje. Obává se, že jeho věk mu už plně neumožňuje plnit všechny povinnosti. Současné japonské zákony však abdikaci neumožňují, Akihitovi ji tedy bude muset schválit japonská vláda.

Na Akihitovo místo má nastoupit princ Naruhito. Kromě něj má Japonsko ještě další tři možné dědice - Naruhitova bratra Fumihita, bratra dosud vládnoucího Akihita, kterému je též přes 80 let, a desetiletého prince Hisahita. Byl to první chlapec, který se za posledních 40 let narodil v japonské královské rodině.

Reklama

Související témata:

Doporučované