Hlavní obsah

Japonskem hýbe kampaň #KuToo. Bojuje proti vysokým podpatkům na pracovišti

Iniciátorkou kampaně je japonská spisovatelka Jumi Išikawová.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Přes dvacet tisíc japonských žen doposud podepsalo petici, která bojuje proti nošení bot na vysokých podpatcích do práce. Podle tamního ministra zdravotnictví jsou však podpatky na pracovišti nezbytné a žádoucí.

Článek

Japonskou společností v posledních dnech hýbe kampaň #KuToo bojující proti požadavku firem, aby ženy chodily do práce a na pohovory ve vysokých podpatcích. Spustila ji japonská spisovatelka Jumi Išikawová, která před časem na svůj Twitter napsala, že byla v práci nucena nosit vysoké podpatky, na což na sociální síti reagovalo překvapivě velké množství Japonek. Autorka následně sepsala petici, v níž žádá, aby zaměstnavatelé nenutili ženy nosit do práce obuv s vysokými podpatky.

Petici zatím podepsalo přes dvacet tisíc japonských žen. Iniciátorka ji následně v pondělí předala tamní vládě. „V ideálním případě by vznikl nový zákon, věřím, že tohle je naléhavý problém. Chtěla bych, aby se společnost naučila považovat za standard i vhodné dámské boty bez podpatků,“ uvedla Išikawová.

Japonský ministr zdravotnictví Takumi Nemoto však v reakci uvedl, že nosit vysoké podpatky je na pracovišti nutné. „Podle mého spadá nošení obuvi s vysokými podpatky do rámce toho, co se na pracovišti obecně uznává jako nezbytné a žádoucí,“ odpověděl Nemoto na otázku opozičního poslance v parlamentní komisi. Zároveň ale řekl, že nutí-li zaměstnavatel nosit takový typ obuvi ženu, která kvůli tomu předtím utrpěla zranění, dá se to považovat za obtěžování.

Iniciátorka petice doufá, že komentář ministra posune debatu více do středu pozornosti japonské společnosti a lidé ji začnou brát vážně. „Vypadá to, že muži nechápou, že nošení vysokých podpatků může bolet a způsobit zranění,“ řekla spisovatelka agentuře Reuters.

Název hnutí #KuToo je odvozen od světové kampaně #MeToo bojující proti obtěžování a sexuálnímu zneužívání. Japonská kampaň odkazuje na dvojici slov kutsu a kutsú, tedy bota a bolest.

Podobná hnutí brojící proti nošení podpatků se v minulosti objevila i v dalších zemích. Například v Británii v roce 2015 založila online petici recepční ze společnosti PricewaterhouseCoopers. Zaměstnavatel ji tehdy poslal bez platu z práce domů, protože neměla na nohou boty s podpatky v rozmezí pěti až deseti centimetrů. V roce 2016 zase přišlo několik hereček, včetně Julie Robertsové, na filmový festival v Cannes bez bot, jelikož při předchozím ročníku pořadatelé nepustili na červený koberec některé ženy ve střevících bez vysokých podpatků.

Reklama

Související témata:
Podpatky

Doporučované