Hlavní obsah

Japonsko obnovilo dovoz ropy z Íránu zastavený kvůli sankcím USA

Foto: dragonoil.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Japonsko je po Číně, Jižní Koreji a Indii posledním ze čtyř největších íránských zákazníků z Asie, kteří obnovili dovoz ropy z Íránu poté, co v listopadu nabyly účinnosti americké sankce proti Teheránu. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z japonských rafinerií a íránských úřadů. Sankční výjimku se podařilo na dalších 180 dní od USA obdržet i Tokiu.

Článek

Japonsko obnovilo podle agentury Reuters dovoz ropy z Íránu, který zastavilo kvůli americkým sankcím.

Obří tanker VLCC Kisogawa by s nákladem dvou milionů barelů íránské ropy měl podle mluvčího rafinerie Fuji Oil k japonským břehům dorazit 9. února. Íránská ropa se loni na celkovém ropném dovozu do Japonska podílela 5,3 procenta.

Podobná povolení vydal Washington kromě výše zmíněných zemí i Tchaj-wanu, Itálii, Řecku a Turecku. Tyto státy mohou nákupy omezovat pozvolnějším tempem. Americký prezident Donald Trump již dříve uvedl, že chce zabránit skokovému navýšení ceny ropy, které by šok spojený s náhlým výpadkem íránských dodávek mohl přivodit.

Írán je čtvrtým největším producentem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Jeho ropný vývoz se nicméně prudce propadl, když Trump v květnu 2018 řekl, že odstupuje od jaderné dohody s Íránem a obnovuje sankce vůči této zemi.

Reklama

Doporučované