Hlavní obsah

Japonský císař oslavil poslední narozeniny v paláci. Popřát mu přišly davy

Japonský císař Akihito oslavil 85. narozeniny.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Japonskému císaři přišel popřát k 85. narozeninám rekordní počet lidí. Císařský palác jich zaznamenal přes 82 tisíc. Císař Akihito se chystá v dubnu abdikovat.

Článek

Přes 82 tisíc lidí přišlo v neděli uctít japonského císaře Akihita, který slaví 85. narozeniny. Je to naposledy, kdy se slavnost na jeho počest koná v císařském paláci v Tokiu. Císař se chystá příští rok v dubnu odstoupit.

O panovníkových narozeninách je tradičně v Japonsku svátek a otevírají se dveře císařského sídla.

Podle palácových zdrojů přišel tentokrát blahopřát rekordní počet návštěvníků, palác jich zaznamenal 82 850. Mnoho přítomných mávalo japonskými vlajkami a scénu si nahrávalo na mobilní telefony. Císař před ně předstoupil po boku s chotí Mičiko, nejstarším synem Naruhitem a dalšími členy rodiny.

„Myslím na ty, kdo přišli o členy své rodiny, nebo na ty, kdo utrpěli škodu a žijí v obtížných podmínkách,“ řekl císař před davem lidí. Odkazoval na oběti přírodních katastrof, které letos Japonsko postihly.

Japonsko zasáhlo několik silných bouří a také vln vedra. Zemřely stovky lidí, zničeno bylo množství domů a narušeno zásobování.

„Rád bych mu poděkoval za to, že stál při nás, japonském národě, a přeji si, aby si odpočinul a těšil se ze života,“ řekl šestačtyřicetiletý Kazujo Tajama, který přijel na oslavu z Nagoji.

Akihito v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty. Odstoupit má 30. dubna příštího roku, na trůně ho má vystřídat nyní osmapadesátiletý korunní princ Naruhito. Japonci si kvůli této výjimečné události užijí desetidenní volno. Naposledy japonský císař abdikoval roku 1817.

Reklama

Související témata:

Doporučované