Hlavní obsah

Japonský experiment ukazuje, jak rychle se viry šíří v restauraci

Foto: NHK

Na konci 30minutového experimentu se tekutina rozšířila téměř po celém prostoru.

Reklama

Japonský experiment ukazuje, jak snadno se mohou bakterie a viry šířit v restauraci, přestože je infikovaná pouze jedna osoba. Té vědci na ruce aplikovali fluorescenční tekutinu, která měla reprezentovat kapénky slin či hlenů.

Článek

Experiment simuloval atmosféru v bufetové restauraci nebo na výletní lodi. Realizovala jej veřejnoprávní rozhlasová organizace NHK ve spolupráci se zdravotnickými odborníky. Zúčastnilo se 10 lidí, z nichž jeden byl vybrán jako „infikovaná“ osoba. Všichni účastníci se chovají co možná nejpřirozeněji, bez ohledu na možnou kontaminaci.

Nakonec je pod ultrafialovým světlem zřetelně vidět, že se „infekce“ rozšířila po jídle, servírovacím nádobí a talířích, dokonce se objevila i na tvářích některých účastníků.

Přestože takové experimenty nejsou ničím novým, podle expertů oslovených CNN ukazují, jak rychle se virus může šířit, zejména pokud si lidé nemyjí dostatečně ruce. „Video prokázalo, že se virus dokáže velmi efektivně šířit,“ uvedl profesor John Nicholls, „Myslím, že to opravdu zdůrazňuje důležitost hygieny v rámci boje proti šíření nemocí,“ dodal. Podle Nichollse je ale prostředí experimentu „umělé“ a „nedokazuje, že k šíření virů dochází v takové míře vždy“.

Japonsko zaznamenalo od začátku epidemie 15 847 případů nákazy koronavirem a 633 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Do této bilance nejsou započteni lidé, kteří se koronavirem infikovali na výletní lodi, jež kotvila u japonského pobřeží. Japonská vláda vyhlásila až do 31. května nouzový stav, uvedla ale, že na méně postižených místech by mohla být již tento týden opatření zavedená k potlačení epidemie koronaviru zmírněna.

Reklama

Doporučované