Hlavní obsah

Jaromír Bosák: Padesát, můžu to tak nechat?

Jaromír Bosák
Komentátor

Glosář Jaromíra Bosáka.

Reklama

Už jsme o něco moudřejší. Teoreticky. Fotbalové soutěže v Česku by měly být restartovány 8. června. A když už se bude hrát, což ještě vůbec nemusí být jisté, tak se na hřišti a kolem něj smí pohybovat toliko 50 účastníků.

Článek

Číslo padesát je mi v této souvislosti jistou záhadou. Kde se vzalo? Jako polovina z původní stovky? Nebo jen tak někdo střelil od boku? A proč se ten někdo nezeptal někoho, kdo se v prostředí fotbalu aspoň trochu vyzná? Také bych ministrovi Vojtěchovi nemluvil do skládání melodií jeho písní, neboť o této činnosti nemám páru. Kdybych potřeboval něco vědět, optám se.

Už o tom psal kolega Luděk Mádl. Se skřípěním zubů proškrtají vedoucí týmů listinu nezbytných účastníků zápasu na 30. Hráči, náhradníci, trenéři, lékaři, maséři, vedoucí týmu. A kde jsou rozhodčí? A kde ti od videa? Dokonce prosakují informace, že určití vlivní impresáriové si dovedou představit dohrání ligové soutěže bez přítomnosti videorozhodčího. To by byla teprve legrace.

Bude se hrát s jednou merunou, protože podavači míčů nebudou mezi pozvanými? Speciálně v Ďolíčku se může pořádat soutěž „Kdo překopne tramvajovou trať“a čekání na návrat míče do hry si mohou borci krátit konverzací, jestli si podají žádost o příspěvek 25 000 korun. I když paní ministryně přes peníze k fotbalistům zjevně žádnou lásku necítí.

Ale zpět na plac. Kde budou zdravotníci, kdyby bylo třeba někoho transportovat do nemocnice? Také se nevejdou do počtu? Muži s nosítky? Také prázdná množina? Potřebujete i nějakého pořadatele, kdyby se do sebe pustilo osazenstvo laviček. A to není všechno.

Foto: Profimedia.cz

Zatím poslední zápas české Fortuna:Ligy se odehrál 9. 3. mezi Baníkem a Mladou Boleslaví.

Na utkání nebudou smět diváci. Logicky. S tím se nedá nic dělat. O to více vzroste úloha televizí. Jak ČT, pro kterou komentuji, tak především pro O2TV. Jenže jak chcete vyrobit kvalitní přenos bez lidí? V tomto případě nezbývá LFA nic jiného než tvrdě bojovat o navýšení povoleného počtu přítomných. Dá se počítat s tím, že komentátoři budou zápasy komentovat ze studia, z monitoru.

Je to špatně, nikdy nemůžete od obrazovky odvést takový výkon jako přímo z hřiště. Nevidíte, jestli asistent zvedl praporek, takže spustíte oslavnou tirádu na gól a po dvaceti vteřinách se omlouváte, že branka kvůli ofsajdu neplatí. Rozhodčí může mimo záběr kamery udělit kartu, opakovačka překryje gólovou šanci atd. Komentátor je pro televizního diváka za blba a nikoho nezajímá, že je v tom nevinně. Ale to bychom asi nakonec skousli.

Foto: Profimedia.cz

Poslední ligové kolo nabídlo i derby pražských „S“, a to ještě před zaplněnými tribunami.

Aspoň, že píšťalka rozhodčího bude na prázdném stadionu dobře slyšet. Horší je, že ke kvalitnímu přenosu potřebujete minimálně, ale opravdu minimálně šest kamer. Takže také kameramany. A k tomu zvukaře, posádku přenosového vozu a režie, produkci, muže, kteří se starají o rozvody, kabely…

Pak je tu reportér, který má na starosti rozhovory. Řeknete si: „Tak nebudou rozhovory, no bóže.“ Jenže ty se odehrávají před logy sponzorů a takto jsou součástí smlouvy o televizních právech. Zkrátka televizní společnosti musejí mít zájem, aby jejich produkt neztrácel kvalitu, a tím pádem bonitu jenom proto, že nebudou smět použít dostatečný počet lidí a techniky. To by totiž nemuselo mít pozitivní vliv na uvažování partnerů a sponzorů, jestli ještě vůbec budou do profesionálního fotbalu pumpovat svoje peníze. A do potíží se tím pádem pro změnu může dostat LFA, potažmo kluby samotné. Marná sláva, v tomto případě souvisí všechno se vším.

Padesát je zkrátka nesmysl. To ví skoro každý, kdo se ve fotbalovém prostředí pohybuje. Teď ještě, aby to došlo odpovědným z obou zúčastněných stran. Jinak na současnou situaci doplatí zdejší fotbal daleko více, než to na první pohled vypadá.

Reklama

Doporučované