Hlavní obsah

Jaromír Jágr bude příští rok určitě ještě hrát, říká Robert Záruba

Speciál Šťastného pondělí z karantény: Záruba a Šídlo. Sportovní a politický komentátor aneb Paměť českého hokeje a paměť české politiky.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Hlas českého hokeje“ měl teď komentovat play off hokejové extraligy a chystat se na mistrovství světa. Jenže svět se změnil.

Článek

Když jsem požádal moderátorku České televize Noru Fridrichovou o telefonní číslo na jejího partnera, sportovního komentátora Roberta Zárubu, přišlo mi během chvilky s poznámkou „muzeum ledního hokeje“.

Dvaapadesátiletý novinář, který obohatil běžnou češtinu o euforické výroky „přepište dějiny“ či „vítej, zlatý hattricku“ po velkých vítězstvích národního týmu, to neslyší úplně rád, jisté ale je, že se během více než 30 let za mikrofonem stal čímsi jako žijící pamětí tohoto sportu.

Letošní jaro mělo být pro něj podobné jako všechna předcházející v posledních několika desetiletích: na play off hokejové extraligy by v květnu plynule navázal světový šampionát v hokeji, každoroční událost, která přivádí k televizním obrazovkám i jindy obvykle spíš chladné hokejové fanoušky a fanynky.

„Myslím, že byla šance nedopadnout hůře než loni,“ odpovídá ve speciálním vydání Šťastného pondělí Záruba na otázku netrpělivých příznivců národního týmu, který získal světový titul naposledy právě před deseti lety („Česko zapichuje další vlajku na hokejovém Everestu“), kdy se vrátí zlaté nebo aspoň bronzové časy.

Před rokem v Bratislavě byli Češi čtvrtí - a Robert Záruba si myslí, že bychom nedopadli hůře a měli reálnou šanci na medaili, na kterou čekáme od roku 2012.

Pandemie koronaviru ale změnila program i pro Roberta Zárubu. Namísto živého komentování zápasů se teď věnuje Archivu Z, speciálnímu vysílání sportovního kanálu České televize, která nabízí slavné zápasy československé a české historie.

„Někteří diváci ale neznají výsledky a dívají se, jako kdyby to byl dramatický přímý přenos,“ usazuje mě ovšem Robert Záruba při pokusech blýsknout se znalostí výsledků historie.

Vzhledem k tomu, že tenhle zápas byl již odvysílán, je možné prozradit, že Dukla Praha skutečně dokázala vyhrát v roce 1984 Pohár mistrů evropských zemí po strhujícím finále a sedmičkovém rozstřelu s Metalolpastikou Šabac z tehdejší Jugoslávie (dnes Srbsko).

Jak podle Roberta Záruby dopadne koronavirová krize na český i světový hokej? Nebaví ho dnes už víc archivy než živé komentování? A kdy s hokejem skončí osmačtyřicetiletý Jaromír Jágr? Podívejte se na video nahoře v článku. (Rozhovor byl natočen v pondělí.)

Reklama

Související témata:

Doporučované