Článek
Teď je mu 70 let a je prý jediným člověkem v Gruzii, který toto tradiční nádobí vyrábí. Výrobce se nyní bojí, že starobylé řemeslo zemře s ním.
„Bylo mi 10 let, když moje matka zemřela a já jsem začal otci pomáhat. Bydleli jsme nedaleko odsud. Postupně – krok za krokem – jsem se tomu řemeslu vyučil,“ říká Avto. „Je na to zapotřebí zručnost a zároveň je to dost těžká práce. Za rok jich vyrobím okolo 150. Připravuje se na něm třeba chačapuri. Ketsi dává tomuto našemu tradičním jídlu unikátní přírodní chuť,“ dodává řemeslník.
Video: Je nejstarším aktivním chirurgem na světě. Je mu 93 let
Avto Šicharulidze žije ve vesnici Šum Amagleba. „Staří řemeslníci kdysi vyřezávali ketsi společně. Pracovali o pátcích a nedělích. To byly jediné dny volna. Jinak museli pracovat v zemědělském družstvu,“ vzpomíná Gruzínec. „Muži mezi sebou soupeřili, kdo vyrobí víc pánví. A pak se všichni společně navečeřeli a napili se vína. Pilo se z tradičních dřevěných kalíšků. Večer se pak ještě vrátili k práci.“
Zručný řemeslník se nyní obává, že po jeho smrti upadne celá technika v zapomnění. Proto se snaží najít svého následovníka. „Ptal jsem se už spousty lidí – mnohokrát. Přijď za mnou a já tě to naučím, říkal jsem jim. Nenašel jsem ale zatím nikoho. Snad se někdo najde, kdo by se to chtěl naučit. Teď má ale každý práci jinde. Mladí lidé odcházejí a ti staří umírají. Ale kdyby sem někdo přišel, tak by aspoň tohle tradiční řemeslo mohlo přežít.“
Více v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.
A můžete nás sledovat také na Facebooku.