Hlavní obsah

Je ruskou loutkou, nebo obětí? Trump znovu čelí dohadům, že na něj má Moskva kompro

Studio Seznam: O kompromitujících materiálech, které údajně má Moskva na Trumpa, hovoří ve studiu amerikanista Kryštof Kozák a analytik, bývalý diplomat Vladimír Votápek.

 

Reklama

Média v USA zveřejnila, jaké kompromitující materiály údajně nashromáždila ruská rozvědka na budoucího prezidenta Spojených států.

Článek

Jen pár dní poté, co tři americké zpravodajské služby - FBI, CIA a NSA - zveřejnily fragment analýzy, podle které se Rusko pokusilo zasáhnout do podzimních prezidentských voleb ve prospěch kandidáta republikánů a pozdějšího vítěze, se jméno Donald Trump znovu skloňuje. A znovu v souvislosti s Moskvou.

Server BuzzFeed ve středu publikoval dokument, který získal od amerických tajných služeb. Obsahuje informace, jaké kompro nashromáždila ruská rozvědka na budoucího nejmocnějšího muže světa.

Kompromitující materiál je jak osobní, tak finanční povahy. Údajně měl sloužit k pozdějšímu politickému vydírání Donalda Trumpa.

Pravost dokumentu nebyla potvrzena. Stejně tak BuzzFeed nijak neověřoval informace, které ve složce jsou. Redakce připustila, že jsou důvody pochybovat o pravdivosti obsahu.

Přesto čerstvé informace znovu vrhají stín na politickou hvězdu Donalda Trumpa.

O situaci, za které bude uváděn do funkce, hovořili ve studiu Seznam Kryštof Kozák, šéf Katedry amerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. A Vladimír Votápek, bývalý diplomat a analytik mezinárodních vztahů. Video si můžete pustit v úvodu článku.

Donald Trump se proti zveřejnění informací ze spisu důrazně ohradil.

A stejně tak se ozval Kreml s tím, že rozhodně žádná kompromitující data nesbíral.

Dokument se zmiňuje o Trumpově večírku s prostitutkami v prezidentském apartmá moskevského hotelu, kde dříve nocoval dosluhující šéf Bílého domu Barack Obama, o magnátově korupčních aktivitách v Číně a v dalších rozvíjejících se zemích či o schůzce Trumpova právníka Michaela Cohena s ruskými představiteli v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované