Hlavní obsah

„Zklamání a nejistota,“ říká dělník z Vítkovických strojíren. Firma jde do insolvence, 650 zaměstnanců dostane výpovědi

Většinu z 650 zaměstnanců čekají výpovědi. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vítkovické strojírny na sebe tento týden podají návrh na insolvenci. Většina z 650 zaměstnanců dostane výpovědi.

Článek

Vítkovické strojírny na sebe tento týden podají návrh na insolvenci. Většinu z jejich 650 zaměstnanců čekají výpovědi. Uvedli to předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Ocelové konstrukce Lubomír Mišun a jednatel Vítkovických strojíren Michal Pivoda. Zaměstnanci dosud nedostali výplaty ani za leden.

„Rozhodli jsme se podat návrh na insolvenci, přestože jsme se snažili této situaci zabránit, ale v důsledku posledního vývoje nám nic jiného nezbývá. Úpadku se těžko dá zabránit. Určitě bude následovat propouštění v nemalém rozsahu,“ řekl Pivoda. Rozsah propouštění bude ještě upřesněn, ve hře je více variant. „Snažíme se umožnit pokračování výroby, byť třeba v menším rozsahu,“ sdělil jednatel.

Pivoda řekl, že pro vyhlášení insolvence se firma rozhodla po krachu dvoutýdenního jednání s možným investorem. Česká televize uvedla, že do firmy měl vstoupit zakladatel holdingu Czechoslovak Group Jaroslav Strnad, který před dvěma dny oznámil vstup do jiné ostravské firmy, Vítkovic Heavy Machinery ze strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka.

„Toto jednání se jevilo ještě minulý pátek velmi reálné, v podstatě jsme se dohodli na parametrech. Nicméně v pondělí na závěrečném jednání jsme se nedohodli, bylo nám oznámeno, že jeho zájem již netrvá. Na základě toho jsme dospěli k tomu, že není již jiná varianta než vyhlásit insolvenci,“ řekl Pivoda.

„Dneska na jednání nám bylo sděleno, že zaměstnavatel tento týden podá sám na sebe insolvenci s tím, že po podání insolvence budou řešit zaměstnance výpověďmi, nebo většinu zaměstnanců, ale že některé potřebují k tomu, aby se dodělaly některé věci,“ řekl v úterý předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Ocelové konstrukce Lubomír Mišun, podle kterého to odborářům oznámili zástupci vedení firmy.

V podniku se dál vyrábí, zaměstnanci ale dosud nedostali ani výplatu za leden, jenom asi tři čtvrtiny z nich zálohu 2500 korun. „Zaměstnavatel nemá prostředky na mzdy za leden, za únor, nemá žádné, jenom na nezbytný provoz. Za březen tudíž vznikne další pohledávka ze strany zaměstnanců vůči zaměstnavateli,“ řekl odborový předák. Zaměstnanci podle něj pravděpodobně využijí paragraf 56 zákoníku práce o okamžitém zrušení pracovního poměru při nevyplacení mzdy.

Zakázky přitom podnik má. „Mostárna je zazakázkovaná, i v Kotlárně se vyrábí, dokonce nám dneska bylo sděleno, že se naváží materiál na další zakázky. To je ohroženo, ale i to, co je rozdělané. Práce je, dělaly se třeba i víkendy, občas nějaká noční, připravovala se další práce, takže je to velká škoda, že se to nepodařilo,“ řekl Mišun. Mzdy, včetně odvodů státu, podle něj měsíčně činí zhruba 25 milionů korun.

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnila společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) ze Světlíkova strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group. Firma VPE ale skončila v konkurzu a insolvenční správce pak obě divize prodal.

Vítkovice, a.s., které byly mateřskou firmou VPE, tento prodej napadly incidenční žalobou. Soud o ní zatím nerozhodl. Podle představitelů Vítkovických strojíren je ale právě tato žaloba důvodem, proč společnost nedostala bankovní úvěr a proč nemá na výplaty. Vítkovice, a.s. to odmítají.

Reklama

Doporučované