Hlavní obsah

Je tu trik, jak obejít střet zájmů. „Vzniklo to jako hloupost,“ říká expert

Národní agrodotace už nebude řešit ministerstvo zemědělství, nebude se na ně tak vztahovat zákon o střetu zájmů.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dotační expert Leo Steiner v rozhovoru popisuje, že byl na počátku toho, když se řešilo, že se na národní zemědělské dotace nebude vztahovat zákon o střetu zájmů.

Článek

Národní dotace do zemědělství nebude od ledna roku 2020 rozdělovat ministerstvo zemědělství, ale Státní zemědělský intervenční fond. Podle jeho výkladu se na takto vyplácené peníze nebude vztahovat zákon o střetu zájmů.

Je to změna šitá na míru Agrofertu, který premiér Andrej Babiš vložil do svěřenských fondů? „Tentokrát bych za tím hnutí ANO neviděl, navrhoval to někdo jiný, ale tento postup má samozřejmě důsledky,“ říká expert na dotace Leo Steiner v rozhovoru pro Seznam. Byl to právě on, kdo zastavil dotaci na jiném státním fondu určenou Agrofertu. Následně musel odejít.

„Nejde jen o dotace, ale také veřejné zakázky,“ upozorňuje Steiner.

Změnu ve vyplácení dotací vymyslel podle něho jeden z právníků Státního fondu životního prostředí, kde Leo Steiner donedávna působil.

Na zmíněném jednání tehdy úředníci podle Leo Steinera návrh zavrhli. Změna přesto nakonec prošla.

Vyplácení národních dotací bude mít od Nového roku na starosti nikoliv ministerstvo zemědělství, ale Státní zemědělský intervenční fond. Co to bude znamenat?

Teď vymysleli argumentaci, že v zákonu o střetu zájmů, paragrafu 4c je uvedeno, že už se nebude muset střet zájmů zkoumat. Pokud to nepůjde přímo přes rozpočet, nebude se v souvislosti s dotacemi střet zájmů řešit. Je to na vodě. Já si vybavuji, že jsem byl náhodně na jednom jednání, kde se ten původní nápad hodil do koše, protože si všichni mysleli, že to je blbost.

Kromě Agrofertu, který vložil současný premiér Andrej Babiš do svěřenského fondu, jaké jiné firmy se to ještě může týkat?

Já bych za tím hnutí ANO neviděl, protože tu změnu předkládal někdo jiný. V době schvalování a přípravy zákona se nepočítalo s tím, že to takhle dopadne.

Jaký vliv to bude mít na aktuální audit Evropské komise, který v této souvislosti probíhá?

Reálně nulové. Ten audit nezkoumá národní dotace na Státním zemědělském intervenčním fondu. Je to takový precedens.

Další kritici v tom vidí prostor pro obcházení zákona o střetu zájmů. Souhlasíte s tím?

Samozřejmě by se to mělo řešit. Ještě dodám jednu věc, která bývá opomíjena. Nejde jen o národní nebo evropské dotace, ale hlavně o veřejné zakázky. Což je zásadní pro Agrofert. U jejich biopaliv, lesů, inzerce ve společnosti Mafra a tak dále. V auditu nejspíše Evropská komise potvrdí, že jsou dotace přidělovány v rozporu se zákony. Mně ale právníci argumentují, že k tomu je nutný nějaký rozsudek soudu, ale k soudu to já dát nemohu. To bude muset udělat ten, kdo zakázku vypsal, nebo ten, kdo ji získal. Je to takový začarovaný kruh.

Reklama

Doporučované