Hlavní obsah

Je únosné tak razantně zvýšit platy? Duel o penězích pro učitele, úředníky a policisty

Duel Seznam Zpráv ke zvyšování platů.

 

Reklama

Učitelé a další státní zaměstanci jsou už jen krok od navýšení platů. Koalice se dohodla, že mzdy ve školství porostou o 15 procent, ostatním zaměstnancům státní správy o deset. Dohodu musí ještě posvětit za dva týdny vláda.

Článek

Jakou roli v rozhodování politiků hrají blížící se volby? A mohou se státní zaměstnanci skutečně radovat? A utáhne avizované navýšení česká ekonomika? Otázky dnešního Duelu.

Střetli se v něm hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Vláda by záměr měla schválit do konce září. Dokud vláda o růstu platů nerozhodne, zůstávají odbory veřejného sektoru ve stávkové pohotovosti. V nejistotě zůstávají zatím vysoké školy, kabinet sice jednal o zvýšení i jejich rozpočtu, stále ale není jasné, kolik peněz jim přidá. Bude záležet na objemu úspor, které najdou jednotlivá ministerstva ve svých rezervách.

V rozpočtu pro letošní rok by se na zvýšení platů, jež nastane už od listopadu, nemusely podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) hledat dodatečné zdroje příjmů. Podmínkou je ale podle něj to, že vláda na příští rok odsune výdaje související například s odkupem vepřína v Letech nebo bojem proti suchu.

Pro příští rok Pilný kvůli růstu platů navýšil příjmy navrhovaného rozpočtu o 21 miliard korun oproti červnovému návrhu. „Ty příjmy téměř stačí na pokrytí platových požadavků,” uvedl po jednání vlády.

Ekonomičtí analytici ale návrh Ministerstva financí zvýšit příjmy státního rozpočtu na příští rok o 21 miliard korun kvůli aktuálnímu zlepšenému odhadu vývoje české ekonomiky kritizují. Částka podle nich nekoresponduje se změnou odhadu růstu HDP.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v tiskové zprávě uvedl, že kabinet vede politiku rozežraného a neefektivního státu. Poslanec ODS Jan Skopeček považuje plánovaný schodek rozpočtu 50 miliard korun za důkaz neschopnosti vládní sestavy využít hospodářský růst ke stabilizaci veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Doporučované