Hlavní obsah

Jeden den do voleb. Britská premiérka Mayová podle průzkumů přišla o náskok

Jeden den do britských parlamentních voleb, Corbyn ztrácí na Mayovou jen nepatrně.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Velká Británie napjatě očekává čtvrteční předčasné volby. Zemi do nich po brexitu a nedávných teroristických útocích přivádí dosavadní premiérka a hlavní favoritka voleb Theresa Mayová. Situace se ale podle průzkumů vyrovnává.

Článek

Theresa Mayová jde do voleb s jasným cílem: upevnit svůj mandát pro jednání o podmínkách vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Původně solidní náskok její konzervativní strany se ale výrazně snížil.

Největším soupeřem Mayové je v posledních dnech stále posilující Jeremy Corbyn a jeho labouristé. Podle průzkumu společnosti Survation pro televizní stanici ITV se jim podařilo stáhnout náskok konzervativců na pouhý jeden procentní bod.

Předvolební průzkumy ale nemusejí nic znamenat. Před posledními parlamentními volbami předpovídaly vyrovnanou bitvu s těsným výsledkem, konzervativci ale tehdy zvítězili drtivým rozdílem. Při referendu o brexitu bylo také všechno jinak, než původně naznačoval průzkum.

Oblíbenost Mayové slábne

Levicová strana podle předvolebních průzkumů nabírá na oblíbenosti, a to především po nepříliš přesvědčivé kampani konzervativců a také nepovedené televizní debatě Mayové proti Corbynovi. V dubnu se přitom konzervativci těšili téměř dvacetiprocentnímu náskoku v předvolebních průzkumech.

Kampaně narušily dva teroristické útoky. Volit se bude 17 dní po útoku v Manchesteru a pouhých pět dnů po útoku v Londýně. Terorismus a otázka bezpečnosti je tak pro Brity jedním z nejaktuálnějších témat, na která strany musí ve svých kampaních reagovat.

Corbyn v posledních dnech přitvrdil

Předseda labouristů vyzval Mayovou k rezignaci, když připomněl, že během svého působení v čele ministerstva vnitra posvětila rozpočtové úspory, které vedly k propuštění dvaceti tisíc policistů.

Premiérka po víkendovém útoku v Londýně uvedla, že Británii došla v boji proti terorismu trpělivost, a přislíbila mnohem tvrdší postupy v boji proti extremistům.

Video: Jedině Corbyn ví, jak porazit Islámský stát, vzkazují britští bojovníci ze Sýrie.

Video: Josef Mačí

Britové začnou volit ve čtvrtek v sedm hodin místního času, urny se budou plnit do desáté večerní. Oficiální výsledky některých obvodů lze očekávat kolem půlnoci, o vítězi voleb by mělo být jasno okolo třetí hodiny ranní.

Reklama

Doporučované