Hlavní obsah

Jedinečný experiment z Beskyd ukázal, jak v lese efektivně zadržet vodu

Foto: AOPK ČR

Přepážky mezi jednotlivými tůněmi byly zhutněny a přebytečná voda má nyní možnost odtéci pomalu do lesa.

Reklama

Na Velkém Javorníku těžká technika narušila nepoužívanou přibližovací linku na stahování dřeva. Odtékala po ní při každém dešti voda do nedalekého potoka. Podobných cest jsou v Česku tisíce. Nyní už díky tůním voda zůstane v lese.

Článek

Na nepoužívané sedmdesát metrů dlouhé přibližovací lince na severním svahu Velkého Javorníku bylo nyní vyhloubeno 28 tůní. Každá má rozměr 3×4 metry a hloubku od 0,1 do 0,6 metru.

„Přepážky mezi jednotlivými tůněmi byly zhutněny a přebytečná voda má nyní možnost odtéci pomalu do lesa. V tůních bylo zadrženo přibližně 150 000 litrů vody. Lesy jsou tak ochráněny před erozí, rychlým odtokem vody a nadměrným vysoušením. To pomůže jejich rychlejší obnově, útočiště tu najdou vzácní obojživelníci,“ informuje Agentura ochrany přírody a krajiny.

„V našem zájmu není rušit všechny přibližovací linky. Vybíráme pouze ty, které dlouhodobě nebudeme využívat. Potřebujeme zadržet dešťovou vodu v lese a toto opatření nám částečně může pomoci. Zhutněné přibližovací linky fungují jako drenáže, dokonale vysušují krajinu a les a opatření tohoto charakteru by vysušování měla zabránit,“ dodali lesníci.

Ondřej Brož, který opatření uvedl v život, říká: „Les ze mě udělal člověka s velkým srdcem. Nyní, když to nejvíc potřebuje, mu chci vrátit to, co jsme mu jako lidé vzali, vodu.“

„Bez vůle řešit problémy spojené se suchem by se tento unikátní počin nepodařilo uvést do praxe,“ podotknul Miroslav Kubín z beskydské Agentury ochrany přírody a krajiny. „Protože Biskupství ostravsko–opavské (jemuž lesy patří – pozn. red.) již v minulých letech hledalo i další efektivní možnosti, jak ve vyprahlých holinách, které byly znovu osázeny stromy, vodu co nejdéle udržet, bude již letos vybudováno dalších zhruba sedmdesát tůní a zasakovacích pásů.“

Reklama

Související témata:

Doporučované