Hlavní obsah

Jedna z nejdražších ingrediencí v parfémech. Která to je a proč je tak drahá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ivana Rudičová, odbornice na parfémy, navštívila Rodinku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Parfém je ve své podstatě tekutá emoce. Sice ho vnímáme nosem, ale prochází až do mozku,” popisuje odbornice Ivana Rudičová.

Článek

Vůně hrají v životě člověka zásadní roli. Mohou být indikátorem k výběru jídla, rozhodnout o životním partnerovi, ale také varovat před nebezpečím. Dokážou také změnit náladu člověka. Jak si ale vybrat ten správný nejen pro sebe, ale třeba i pro partnera? „Už to, kde ho vybírám, je důležité. Důležité je také, jak hodně partnera znám,” říká Rudičová. Doporučuje proto jít parfém vybírat v páru. Při volbě totiž rozhodují nejen čichové buňky, ale také momentální rozpoložení, nálada i charakter.

Parfémový průmysl se dělí do dvou hlavních směrů – massmarketové a niche parfémy. Druhé zmiňované jsou ty opravdu nejluxusnější, úzkoprofilové, jejichž cena ale nemusí šplhat do závratných výšin. „Ceny se pohybují od 1200 korun do osmi a půl tisíce, někdy i za patnáct tisíc. Ale průměr jsou tři tisíce,” přibližuje cenovou relaci Rudičová. Záleží přitom na použitých ingrediencích. Jedna z nich, která dokáže hodnotu parfému vystřelit k vysokým sumám, je iris. Proč je jednou z nejdražších surovin, se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované