Hlavní obsah

Jednoho člověka zabil, dva pobodal. Odsouzen byl na devět let za opilství

Vrchní soud ve středu původní verdikt městského soudu – 9 let vězení – potvrdil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud definitivně uzavřel případ masakru v rodinném domě v Horních Počernicích na okraji Prahy.

Článek

Vražda a dvojnásobný pokus o další vraždy, za takový zločin by obžalovanému běžně hrozilo doživotí. Karel Šanda, který loni v březnu v pražských Horních Počernicích jednoho muže připravil o život a na další dva zaútočil, vyvázne s mnohem nižším trestem.

Soudní znalci se totiž shodují, že byl šestadvacetiletý pachatel v době činu nepříčetný. Útočil v takzvané toxické psychóze. Souzen tak nebyl za vraždy, ale jen za trestný čin opilství.

Vrchní soud ve středu původní verdikt městského soudu – 9 let vězení – potvrdil.

Případ loni v březnu vzbudil značnou pozornost.

Policie loni přijela na základě tísňového volání do Horních Počernic, na místě činu v rodinném domě našla pobodané tři muže, dva z nich tak vážně, že bojovali o život. Jeden zemřel po převozu do nemocnice.

Pachatel byl sám pořezaný a záchranka ho odvezla do nemocnice. Oběťmi útoku byli jeho přátelé, ke kterým přišel na návštěvu. Když ho policie zadržela a obvinila, tvrdil, že si vůbec nic nepamatuje a neví, co udělal. Že je tato verze možná, potvrdili později soudní znalci.

Karel Šanda užíval od devatenácti let pervitin. Před dvěma lety na jeho závislost přišli rodiče a Šanda skončil v bohnické psychiatrické nemocnici. Podstoupil tam tříměsíční léčbu drogové závislosti. Ale po skončení léčby si drogy občas vzal znovu, naposledy prý dva týdny před zločinem.

Podle soudních znalců u Šandy drogy vyvolaly takzvanou toxickou psychózu. To je stav, ve kterém se člověk neovládá a neví, co dělá. A právě v tomto stavu Šanda podle znalců v době zločinu mohl být.

Proto nebyl obžalován z vraždy a dvojnásobného pokusu o vraždu, za což by mu hrozil až výjimečný trest, ale žaloba ho před soudem vinila z trestného činu opilství. Ten postihuje stavy vyvolané nejen alkoholem, ale i drogami a hrozí za něj tři až deset let vězení.

Advokátka obžalovaného žádala u odvolacího soudu, aby byl pachatel zproštěn obžaloby kvůli nepříčetnosti. Podle vrchního soudu to ale nepřipadá v úvahu, protože se do stavu nepříčetnosti dostal vědomě.

Reklama

Související témata:
Počernice

Doporučované