Hlavní obsah

Jemnice připravuje na příští rok opravu loveckého salonku zámku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jemnice na Třebíčsku připravuje opravu loveckého salonku v zámku v centru města. Měl by sloužit jako obřadní síň, případně zázemí turistického informačního centra.

Článek

Je to jedna z prvních snah, jak chce město oživit dlouho nevyužívaný zámek, ve kterém dřív sídlila armáda. ČTK to řekl starosta Miloň Slabý (SNK).

„Na příští rok máme naplánovanou rekonstrukci loveckého salonku za dva až tři miliony korun. Chtěli bychom z toho udělat obřadní síň, kde by se dělaly svatby nebo vítání občánků, trochu bychom posunuli vpřed oživení zámku,“ řekl Slabý.

Loni město na zámku dokončilo opravy krovů za asi deset milionů korun a letos začala výměna pláště střechy za zhruba 20 milionů korun. Zatím jsou podle starosty hotové práce za přibližně čtyři miliony korun, za stejnou částku se bude střecha měnit i příští rok.

Zprovozněná je na zámku zatím jedna výstavní místnost. Zámek bývá přístupný přes letní sezonu. „Teď se tam probouraly do loveckého salonku za vojáků zazděné dveře, takže je to nachystáno na příští rok. Bude se to muset děla restaurátorsky, proto je to tolik peněz,“ řekl Slabý. Oživení zámku by podle něho pomohlo i přemístění informačního centra, které je nyní v Husově ulici u zámeckého parku. Oprava památky je ale podle starosty pro čtyřtisícové město s rozpočtem okolo 100 milionů korun dlouhodobou záležitostí, kterou by urychlil jen velký projekt s možností získání dotací.

Před lety mělo město plán, že v zámku vznikne vojenské muzeum a rehabilitační a ubytovací centrum pro české i zahraniční vojenské veterány. Zámek si kvůli tomu pronajal řád křižovníků s červeným srdcem - cyriaci, který odhadoval náklady na zřízení na 400 milionů korun. Chtěl na to získat dotace z Evropské unie případně z takzvaných norských fondů a od sponzorů. Záměr se nepodařil a město nájem ukončilo.

Jemnický zámek vznikl přestavbou zeměpanského hradu založeného na počátku 13. století. V 16. století byl hrad přestavěn na čtyřkřídlý renesanční zámek, později dostal barokní podobu. Roku 1945 zámek zabrala armáda k ubytování mužstva, opustila ho až v roce 1992. Zámek zůstal prázdný. Od roku 1994 je celý areál v majetku města.

Reklama

Doporučované