Hlavní obsah

Rebel v ČSSD Tejc: Na předsedu budu kandidovat jedině, když to Sobotka vzdá

 

Reklama

Jeroným Tejc se vyjádřil pro Seznam ke své případné kandidatuře na předsedu ČSSD. K ní ho vyzval premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka.

Článek

Jeroným Tejc nevyslyší výzvu Bohuslava Sobotky, aby ho na jarním sjezdu vyzval na souboj o post předsedy ČSSD. Nechce prý ještě více vyhrotit vnitrostranické spory.

O kandidatuře by uvažoval pouze v případě, že by se sám Sobotka rozhodl skončit, řekl v rozhovoru pro Seznam.

Scénář, kdy sám předseda před volbami oznámí konec a přenechá místo v čele partaje někomu jinému, už se podle Tejce v minulosti osvědčil. „Ale podmínkou toho je, že se pro to rozhodne sám předseda,“ uvedl Tejc.

Sobotka tento týden řekl v rozhovoru pro Seznam, ať Tejc buď kandiduje, nebo ať mlčí. Ke stejnému kroku vyzval také jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu. Oba sociální demokrati jsou považováni za Sobotkova nejhlasitějšího kritika ve straně.

Co vzkazuje Sobotka Tejcovi a Zimolovi? Pusťte si video:

Tejc zjevně mlčet nehodlá - hodlá kandidovat alespoň na post prvního místopředsedy. Zimola zatím neoznámil, zda se chce ucházet o nějaké místo ve vedení ČSSD.

„Panu předsedovi se evidentně zavděčit nemohu. Pokud bych včera oznámil kandidaturu na předsedu ČSSD, jistě bych si od něj dnes vyslechl oprávněnou kritiku, že oslabuji premiéra a ohrožuji volební výsledek podzimních voleb," řekl Seznamu hejtman Zimola.

Zimola minulý týden prohlásil, že by sociální demokracii prospělo rozdělení funkce předsedy strany a premiéra, protože předseda vlády tápe a není schopen zastavit pokles preferencí. Sobotka takovou věc označil za nesmysl. Diskuse o dalším směřování strany by se podle něj měla vést na březnovém sjezdu, který bude vybírat její kompletní vedení.

Reklama

Doporučované