Hlavní obsah

Jessica Cox: plnohodnotný život bezruké ženy

Kvůli vzácné genetické vadě se narodila bez rukou. Američanka s filipínskými kořeny Jessica Cox se však necítí být znevýhodněna. Bere svůj handicap jako součást života, který se snaží žít naplno. Získala diplom z univerzity, řídí auto, má černý pás v taekwondu a pilotuje letadlo. Co pro ni však bylo nejtěžší?

Reklama

Článek

Když jí bylo 14 let, rozhodla se odložit protézy a začala ke všem činnostem a běžným lidským úkonům využívat pouze své nohy. Pomocí prstů na nohou dokáže opravdu mnoho, ovládá je tak dokonale, že občas připomínají ruce.

Od mládí se věnuje mnoha sportům, ve kterých se snaží dokázat, že ji její handicap nijak nelimituje. Plave, potápí se, surfuje, balancuje na laně (tzv. slackline) a věnuje se taekwondu, ve kterém získala to nejvyšší ocenění ‒ černý pás.

Co všechno již dokázala?

V roce 2005 vystudovala psychologii na univerzitě v Arizoně, odkud pochází. Pomocí svých nohou se naučila řídit auto, ale také pilotovat letadlo.

Získat certifikát na řízení letadla jí trvalo tři roky, mezi lety 2005 až 2008. Musela vystřídat několik typů letadel a tři instruktory, ale nakonec je díky tomu zapsána v Guinnessově knize rekordů jako první člověk bez rukou, který něčeho takového dosáhl.

Co považovala Jessica Cox za nejtěžší výzvu? Jak zvládá svou každodenní rutinu? Podrobnosti v tomto textu ».

• Autorem článku je Matěj Setíkovský z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Sledujte pořad Student ́s life v Televizi Seznam. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované