Hlavní obsah

Jet do Itálie je riziko, upozornil ministr. Češi a Američanka si koronavirus přivezli z ní

Foto: Profimedia.cz

Kostel San Luigi dei Francesi v Římě, který úřady zavřely kvůli nakažení místního kněze.

Reklama

Česká republika potvrdila první případy nákazy novým typem koronaviru. Všechny tři osoby, dva muži a jedna žena, se nakazily v Itálii. Země na Apeninském poloostrově hlásí přes 1100 nakažených, 29 lidí nemoci podlehlo.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch opět zdůraznil, že by lidé měli zvážit cesty do rizikových regionů, pokud nejsou nezbytné. „Je vidět, že se zde (v severní Itálii) epidemie šíří, vidíme to na těch prvních třech případech, které jsou přímo odsud,“ řekl v neděli Vojtěch. „Riziko bezesporu existuje, ale první případy nejsou nijak závažné,“ dodal ministr. „Pokud lidé nemusí jezdit do tohoto regionu, tak ať tak prosím nečiní,“ shrnul Vojtěch. Jedno středisko nákazy zřejmě bylo i v Cortině d'Ampezzo, není tedy vyloučeno, že se případy nákazy objeví i v dalších horských střediscích, informoval v ČT24 náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Podle ministra by uzavření hranic bylo na zvážení v případě, že by se zde koronavirus šířil komunitně, podobně jako v Itálii. „Ke komunitnímu šíření u nás nedochází, jde jen o individuální nakažené,“ uvedl Vojtěch. Ke karanténním opatřením by podle ministra došlo v případě, kdyby v Česku došlo k nákaze dalších desítek až stovek osob.

Vojtěch uvedl, že operátoři rozeslali do Itálie asi 24 tisíc zpráv. „Zprávy cílily na všechny Čechy v Itálii, nejen na ty v rizikových regionech,“ uvedl ministr. Nová opatření zatím ministerstvo nezvažuje, ta stávající podle Vojtěcha fungují a lidé vědí, jak mají při cestě ze zasažených oblastí postupovat. „SMS zprávy a informační cedule zafungovaly, pro informovanost děláme maximum,“ řekl Vojtěch.

Stejně tak Ministerstvo zahraničních věcí občanům České republiky doporučuje, aby se zasaženým oblastem do doby vyřešení situace vyhnuli. Úřad také cestujícím doporučuje registraci v aplikaci DROZD, která ministerstvu umožňuje se v případě potřeby s občany rychle spojit.

Nejpřísnější opatření kvůli šíření koronaviru platí v regionech Lombardie (město Milán a jeho okolí), Benátsko, Piemont, Emilia Romagna (město Boloňa a okolí), Furlánsko-Julské Benátky, Ligurie a Trident-Horní Adiže na severu země. Hned deset zasažených obcí v Lombardii (konrétně Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano) a jedna v Benátsku (Vo' Euganeo) je v izolaci, není možné je tedy navštívit ani opustit. V případě porušení pravidel hrozí trestní stíhání a vysoké pokuty. Situaci kontrolují italské bezpečnostní složky.

V případě nouze můžou čeští občané volat pohotovostní linku Generálního konzulátu České republiky v Miláně: +39 375 63 78 179 nebo Velvyslanectví České republiky v Římě: +39 335 310 450.

Reklama

Související témata:

Doporučované