Hlavní obsah

Jičín chystá v lokalitě kasáren za čtvrt miliardy stavbu sítí pro obytnou čtvrť

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Jičín chce na jaře vypsat čtvrtmiliardový tendr na stavbu infrastruktury v desetihektarovém areálu bývalých kasáren pro stavbu nové obytné čtvrti. Odhad nákladů stavby a nákladů na stavební dozor činí asi 235 milionů korun.

Článek

Půjde tak o největší investici v novodobé historii sedmnáctitisícového města. Většinu investice město plánuje zaplatit z úvěru. Zpět město významnou část investice získá z budoucího prodeje parcel připravených pro stavbu rodinných a bytových domů.

Rozsáhlý areál kasáren město získalo mezi roky 2000 až 2006. V letech 2012 a 2013 většinu budov v areálu zbouralo. Zachovalo z něj jen dvě kasárenské budovy nejblíže centru města, které společnost SeneCura přebuduje na domov pro seniory a Alzheimer centrum. Město firmě budovy na základě výběrového řízení a předchozích dohod nyní prodá za 11,65 milionu korun.

Ostatní plochu kasáren radnice využije pro stavbu nové obytné čtvrti. Územní studii a katalog domů v lokalitě městu na základě vítězství v architektonické soutěži v roce 2014 zpracovala kancelář Cuboid architekti. Architekti počítají zejména s rodinnými domy a v menší míře s bytovými domy. V místě budou platit regulativy, aby zástavba plynule navazovala na současnou zástavbu na Čeřovce a na linii známé lipové aleje z Jičína do Valdic.

„Jsme si vědomi významu této lokality a při samotné přípravě se snažíme postupovat maximálně odpovědně tak, aby občané, kteří zde budou stavět, byli spokojeni. Naší snahou je, aby se toto místo po vojenských objektech změnilo v hezkou část města,“ uvedl starosta Jan Malý (ANO).

Stavbu infrastruktury, komunikací a veřejných prostranství bude město financovat především z úvěru, který by měl činit až 190 milionů korun s délkou splatnosti maximálně 15 let. Banku město vybere v poptávkovém řízení. Jičín je od loňského doplacení půjčky na zimní stadion bez úvěrů a novou půjčku si podle vedení radnice může dovolit. Pro financování stavby infrastruktury se radnice také pokusí získat dotaci od státu na revitalizaci brownfieldů, tedy lokalit se starou stavební zátěží. Tendr na stavbu infrastruktury již město fakticky v úterý zahájilo předběžnými tržními konzultacemi, při nichž potenciálním zájemcům z řad stavebních společností zakázku představilo

Původně měli areál kasáren přebudovat výhradně soukromí investoři. Žádný ze dvou pokusů předat kasárny soukromníkům se ale nenaplnil a město se v roce 2011 rozhodlo, že v úpravách a využití atraktivní lokality bude pokračovat samo.

Reklama

Doporučované