Hlavní obsah

Jihlava zakázala petardy a dělobuchy v historickém centru

Ilustrační foto.

Reklama

V městské památkové rezervaci Jihlavy nebude možné na veřejných prostranstvích odpalovat petardy a dělobuchy. Obecně závaznou vyhlášku dnes zastupitelé města schválili 21 hlasy, vztahovat se bude už na konec letoška.

Článek

„Zákaz se netýká ohňostrojů,“ uvedla radní Silvie Čermáková, která návrh předložila. „Nejsme schopni z pozice města zakázat nebo nařídit nějakou regulaci prodeje této pyrotechniky, proto se jako jediná možnost jeví ta vyhláška,“ řekla Čermáková.

Někteří zastupitelé označili vyhlášku za nadbytečnou. Proti přijetí jich bylo sedm, dalších pět se hlasování zdrželo.

„Já osobně si myslím, že tato vyhláška je spíš zaplevelováním veřejného prostoru různými zákazy, které nemají zas až tak možnost být vymáhány,“ řekl Radek Popelka z opozičního hnutí ANO. Uvedl, že si neumí přestavit jak bude městská policie na Silvestra v centru hlídat každou ulici a pokutovat každého výtržníka, který někde hodí dělobuch.

Jak dřív řekla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava), zákaz používání zábavní pyrotechniky se týká jen historického centra, kde je díky kamerovému systému a častějším hlídkám strážníků největší šance vymáhat dodržování nařízení.

Jako o nadbytečné mluvil o vyhlášce i Jaroslav Huňáček. Uvedl, že v centru bydlí. „Co jsem se ptal ve svém okolí, tak nikomu nějaké dělobuchy nevadí,“ řekl.

Zábavní pyrotechniku lidé odpalují hlavně v noci na Nový rok. „Pokud deklarujete, že žijete v centru, tak mám pocit, že asi pravděpodobně na tuhletu noc odjíždíte z města,“ odpověděla Čermáková. Dodala, že podle jejích zkušeností za poslední dva tři roky centrum na Silvestra připomínalo víc bojovou zónu než místo, kde se lidé potkávají, aby spolu přivítali Nový rok.

Reklama

Doporučované