Hlavní obsah

Jihomoravský kraj dá na stavbu multifunkční haly v Brně nejmíň 200 milionů

Foto: arenabrno.cz

Brněnská multifunkční hala.

Reklama

Jihomoravský kraj poskytne na stavbu multifunkční haly na brněnském výstavišti nejméně 200 milionů korun.

Článek

Hejtman Jan Grolich řekl, že kraj má připravených i 100 milionů na stavbu atletické haly, ale pokud by projekt neuspěl, může částku dát ještě na multifunkční halu. Objekt na výstavišti za 2,5 miliardy má být hotový v roce 2023 a nabídnout místa pro 13 000 diváků. Přispět má i stát, zbytek uhradí město. Brno má na letošní rok schválený rozpočet přes 15 miliard.

Radní kraje doporučili zastupitelům schválit uzavření memoranda o spolupráci mezi krajem a Brnem. „Podobná multifunkční hala na jihu Moravy chybí. Podpora její výstavby ze strany kraje je nezbytná a naprosto logická. Nejde v jejím případě jen o oblast sportu, ale i o možnost pořádání významných kulturních akcí. Brno si podobnou halu prostě zaslouží,“ uvedl Grolich.

Plánovaná hala bude sloužit tak například hokejové Kometě Brno, ale také pro kulturní a společenské akce. Sportoviště by mělo být hotové v roce 2023, snahou je následně hostit mistrovství světa v hokeji.

Hala pro Kometu měla být původně v lokalitě za Lužánkami, kde ale město dlouhodobě řeší majetkově právní spory. Kometa v roce 2017 po 51 letech získala titul v nejvyšší hokejové soutěži a o rok později ho dokázala obhájit. Proto se začalo mluvit o vzniku haly na výstavišti.

Loni v prosinci schválili zastupitelé Brna rozpočet na letošní rok s příjmy 13,8 a výdaji 15,3 miliardy korun. Rozdíl mají dokrýt přebytky a úvěr. Na konci loňského roku mělo město dluh tři miliardy.

Reklama

Související témata:

Doporučované