Hlavní obsah

Brno je o krok blíž obří porodnici. Má být nejmodernější ve střední Evropě

Foto: FN Brno

Nová porodnice má stát téměř dvě miliardy korun. Většinu nákladů pokryje stát.

Reklama

V brněnském univerzitním kampusu má stát největší porodnice v Česku. Vedení Fakultní nemocnice Brno do dvou týdnů vybere projektanta stavby za 2 miliardy korun, řeší také přesun dětské nemocnice.

Článek

Má to být nejmodernější porodnice ve střední Evropě. Zahájení stavby v bohunickém areálu je zase o něco blíž. Fakultní nemocnice Brno na začátku týdne zakončila výběrové řízení na projektanta stavby. Do soutěže se přihlásili čtyři zájemci. „Předpokládám, že vybereme velmi rychle, tedy do jednoho, maximálně dvou týdnů. Nechceme nic zdržovat,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Vypracování projektu podle ředitele může trvat až rok, se začátkem stavebních prací se počítá v roce 2023, hotovo má být o další dva roky později.

O detailech a dalším postupu bude šéf špitálu jednat příští týden s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Právě staronový ministr loni uťal desítky let debat, když porodnici zařadil i mezi klíčové státní zdravotnické projekty. Registraci od resortu dostala v půli loňského roku.

Stavba má vyjít na 1,95 miliardy korun, většina peněz půjde ze státního rozpočtu. „Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno je klíčová i v rámci celé republiky. Investicí vznikne nejmodernější pracoviště ve střední Evropě. Finanční prostředky máme na investici vyčleněny,“ sdělil už dřív Vojtěch.

Dosavadní porodnická klinika je největším zařízením svého druhu v Česku, ve dvou areálech se narodí okolo šesti tisíc dětí za rok. Dvě pracoviště na Obilním trhu a v Bohunicích jsou však vzdálená sedm kilometrů a provoz je v některých ohledech nehospodárný. Mezi pracovišti často pendlují jak pacienti, tak zaměstnanci. „Uděláme všechno pro to, aby se to nikde nezdržovalo. Dlouhodobě vnímáme velmi silnou medicínskou potřebu zařízení přestěhovat a přesunout do velkého areálu v Bohunicích,“ uvedl Štěrba.

Moderní pavilon má především zajistit co největší soukromí a pohodlí. Nemocnice chce proto klást důraz na jednolůžkové pokoje a také prostory pro porody bez lékařské asistence. „Maximální komfort zařídí dispozice jednotlivých pokojů, které budou tvořené dvou- a jednolůžkovými pokoji, samozřejmě s přidruženou toaletou a sprchou. Stavbaři zajistí i řízenou výměnu vzduchu, a to včetně korekce teplotních parametrů podle individuálních potřeb klientek,“ zaznělo už dřív od vedení nemocnice.

Štěrba prosazuje, aby za obřím porodnickým projektem následoval také přesun dětské nemocnice, která sídlí v Černopolní ulici. Část areálu pochází už z poloviny devatenáctého století, řeší tam třeba problémy s nedostatkem parkovacích míst.

„Měli bychom otevřít diskuzi, co s dětskou nemocnicí, a řešit, zda v Bohunicích postavit nový dětský pavilon. Budeme tam mít novorozence a není šťastné, aby na různé chirurgické zákroky mířili přes půl města. Přesun je další téma na řadě,“ sdělil Štěrba.

Podle něj by bylo ekonomicky neefektivní kupovat přístroje za desítky milionů na obě pracoviště. „Těžko lze takto investovat na obou místech současně,“ doplnil ředitel nemocnice.

Dětská nemocnice dříve fungovala samostatně, pod FN Brno patří po reorganizaci v roce 1998.

Budoucnost dětské nemocnice bude mimo jiné rozebírat i s exministrem Janem Blatným, který se po vládním angažmá na startu týdne vrátil právě do dětské nemocnice, kde před nástupem do vlády dělal náměstka. „Pan Blatný se po dovolených vrátil na začátku týdne, o budoucnosti nemocnice určitě budeme jednat.“

Reklama

Doporučované