Hlavní obsah

V Brně postaví nejmodernější porodnici ve střední Evropě

Foto: FN Brno

Takto má vypadat nová porodnice.

Reklama

Fakultní nemocnice v Brně může začít připravovat výstavbu nové porodnice za 1,95 miliardy korun. Získala pro to registraci od Ministerstva zdravotnictví. Má jít o nejmodernější zařízení svého druhu ve střední Evropě.

Článek

Klinika je největším porodnickým zařízením svého typu v České republice, ročně se zde narodí přes 6 000 dětí. Cílem investice ve výši 1,95 miliardy korun je především sloučení v současnosti oddělených pracovišť Bohunice a Obilní trh v jeden kompaktní a funkční celek. „Vznikne tím pracoviště, které bude nejmodernější ve střední Evropě a na evropské špičce rozsahem poskytované zdravotní péče,“ tvrdí mluvčí nemocnice Pavel Žára.

„Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno je klíčová i v rámci celé republiky. Investicí vznikne nejmodernější pracoviště ve střední Evropě. Finanční prostředky máme na investici vyčleněny,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V současnosti je Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno a LF MU dispozičně rozdělená na Pracoviště reprodukční medicíny na Obilním trhu a Nemocnici Bohunice. Obě na sobě velmi závislá pracoviště jsou od sebe vzdálená zhruba sedm kilometrů.

„Umístění na dvou pracovištích je pro její provoz značně komplikované, dlouhodobě provozně a personálně neudržitelné. V rámci předkládaného projektu se obě pracoviště přesunou a spojí v jeden kompaktní a funkční celek s návazností na komplexnost bohunického areálu FN Brno,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Po dokončení projektu se podle něj výrazně zvýší zejména komfort pacientek na jednotlivých lůžkových odděleních. „Maximální komfort bude zajištěn díky navrženým stavebním dispozicím jednotlivých pokojů, které budou tvořeny dvou a jednolůžkovými pokoji, vždy s přidruženou sociální buňkou - toaleta, sprcha a umyvadlo. V objektu nové Gynekologicko-porodnické kliniky bude zajištěna řízená výměna vzduchu, a to včetně korekce teplotních parametrů dle individuálních potřeb klientek,“ dodal Žára.

Výstavba má stát 1,95 miliardy korun, z toho 1,365 miliardy korun přijde ze státního rozpočtu a 585 milionů korun jde z vlastních zdrojů Fakultní nemocnice Brno. Stavba je plánovaná v letech 2023-2025.

Reklama

Doporučované