Hlavní obsah

Jindřich Šídlo: Zapomeňte už na Čapí hnízdo

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Z někdejšího prvotřídního skandálu se stalo prošlé zboží.

Reklama

Článek

Před pár lety se zdálo neuvěřitelné, že v čele vlády může při vší úctě k presumpci neviny stát trestně stíhaný politik. Dnes jako umanutý podivín vypadá ten, kdo to připomene.

Za několik dní, ve středu 2. září, oslaví Andrej Babiš své 66. narozeniny a také první výročí rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha, který zastavil jeho trestní stíhání v kauze Čapího hnízda, pokud si tedy ještě pamatujete, co to bylo Čapí hnízdo a proč se na něj Babiše pořád ještě někdo ptá.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Šarochovi případ loni v prosinci zase vrátil, a jak se teď dozvídáme, vyšetřování stále pokračuje, takže musí být znovu prodloužen termín, dokdy policie a státní zástupci svou práci dodělají.

Ano, je to složitý případ a je potřeba postupovat maximálně pečlivě. Ano, byl tu ten blbý covid, takže se práce zřejmě zpomalily.

Ale už to začíná být malinko nekonečné.

Jen pár dat pro osvěžení paměti.

Policie začala Čapí hnízdo vyšetřovat v lednu 2016. V březnu 2016 kvůli němu zasedla Sněmovna na mimořádné schůzi, mimořádné i proto, že nebyla nikdy oficiálně ukončena. A už ani nikdy nebude.

Poprvé žádala policie o vydání Babiše v srpnu 2017 a podruhé v listopadu 2017. Od ledna 2018, kdy byl už úřadující premiér podruhé vydán, uběhly dva roky a sedm měsíců – a Babiš v mezičase dokázal vyhrát volby do Evropského parlamentu, velmi solidně uspět v komunálních volbách a dál suverénně vládnout všem dostupným předvolebním průzkumům.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Pokud státní zastupitelství jeho stíhání nezastaví a občan Babiš se dočká spravedlivého soudu, je skoro jisté, že se jeho případ protáhne i do dalšího volebního období po říjnu 2021. Což znamená, že o jeho dalším vydání bude muset velmi pravděpodobně znovu rozhodovat Sněmovna, potřetí během tří volebních období, což je také nový český rekord. Blahopřejeme všem zúčastněným.

Jinými slovy, z někdejšího prvotřídního skandálu se stalo postupem času zatuchlé zboží, příběh, který už skoro nikoho nezajímá.

Před pár lety se zdálo neuvěřitelné, že v čele vlády může při vší úctě k presumpci neviny stát trestně stíhaný politik. Dnes jako umanutý podivín vypadá ten, kdo to připomene.

Když Andrej Babiš před devíti lety oznámil vstup do politiky, netajil se ambicí změnit Česko. A buďme upřímní – skutečně se mu to podařilo víc, než mohl sám čekat.

Reklama

Související témata:

Doporučované