Hlavní obsah

Problém s miliardovou pomocí. Vlekaři a spol. si na ni sáhnou jen s obtížemi

O státem zaručený provozní úvěr s dotací na úroky můžou od pondělí 1. února žádat malí a střední podnikatelé, kteří působí ve sportu.

Reklama

aktualizováno •

Banky mají jen necelý týden na to, aby připravily úvěry pro postižené podnikatele z oblasti sportu. V pondělí už mohou klienti s přiklepnutou půjčkou žádat záruku od státu. Program však zpomaluje byrokracie.

Článek

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) dnes veřejně oznámila, že od pondělí 1. února začne přijímat žádosti o podporu z programu Covid Sport. Připravená je miliarda korun, což by znamenalo až 2,5 miliardy úvěrů poskytnutých pětistovce žadatelů.

Banky, které se mají zvýhodněného provozního financování podnikatelů ve sportu postižených pandemií aktivně účastnit, se však o spuštění oficiálně dozvěděly až dnes ráno. Na přípravu administrace programu tak mají jen několik dní. Přitom v případě předchozích podpůrných programů Covid II, III nebo Covid Praha měly banky vždy aspoň dva týdny na přípravu.

„V tuto chvíli čekáme na upřesnění ČMZRB, jak bude celý program právně zakotven,“ uvedl mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

„Do programu se chceme zapojit, nicméně má to mnohá úskalí: Jedním z nich je uvedený termín. Nedokážeme v tuto chvíli říci, zda jsme schopní vše do 1. 2. připravit,“ podotkla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. „Zatím také neznáme výši úroků a portfoliový limit 25 procent zcela nekryje celé portfolio. Záruka je sice 80 procent, ale pokud nám spadne více úvěrů, zpět dostaneme pouze 25 procent z portfolia,“ doplnila.

„Zjišťujeme od ČMZRB informace týkající se podmínek programu. Uděláme maximum, abychom naši část schvalovacího procesu byli schopni realizovat co nejrychleji, jakkoli finální schválení úvěrové záruky bude vždy záviset na ČMZRB,“ konstatoval mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Odpoledne bylo podle něj upřesněno, že nebude nutný podpis nové smlouvy, protože ČMZRB zahrne administraci programu pod program Covid 2.

To SZ Byznys potvrdil i mluvčí ČMZRB Michal Plůta. „Program Záruka COVID Sport vznikl ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu v extrémně krátké době, protože je potřeba rychle poskytnout finance odvětví, které kvůli pandemii a vyvolaným opatřením nemůže vykonávat svou podnikatelskou činnost,“ hájí krátkou dobu na přípravu. „Spolupracujeme s 19 bankovními subjekty, které byly o parametrech tohoto programu informovány již od poloviny ledna,“ dodal.

Podmínky programu Covid Sport

Provozní úvěr do max. 15 mil. Kč, záruka až do 80 % jistiny, doba ručení až tři roky, bez poplatků.

Až 1 milion Kč dotace na úroky: 30 % a max. 150 tis. Kč pro úvěry do 0,5 milionu Kč, 20 % a max. 200 tis. Kč pro úvěry od 0,5 do 1 milionu Kč, 15 % a max. 1 mil. Kč pro úvěry nad 1 mil. Kč.

Žádat mohou malí a střední podnikatelé z oblastí: osobní doprava lanovkou nebo vlekem, sportovní a rekreační vzdělávání, provozování sportovních zařízení, činnosti sportovních klubů (pouze pro uzavřené z důvodu pandemie covidu), činnosti fitcenter (pouze pro uzavřené z důvodu pandemie covidu), ostatní sportovní činnosti (pouze pro uzavřené z důvodu pandemie covidu), ostatní zábavní a rekreační činnosti (pouze pro provoz lyžařských svahů a půjčování potřeb pro volný čas a zábavu jako nedílná součást služeb rekreačních zařízení).

Úvěr lze použít na zaplacení nákladů na energie či nájemného, dodavatelsko-odběratelských faktur, pořízení materiálu, zásob a jiného drobného hmotného či nehmotného majetku, úhradu mezd zaměstnanců a další provozní výdaje (vyjma splátek jiných úvěrů či leasingu).

Zdroj: ČMZRB

Kvůli nastavení systému totiž může Covid Sport být podobně těžkopádný jako programy Covid Praha nebo Covid II. Podnikatel musí nejdřív u banky žádat o úvěr a následně s podepsanou úvěrovou smlouvou znovu žádat u ČMZRB. Zda úvěr nakonec dostane, se dozví až tam.

Jinými slovy: pokud banka klientovi úvěr schválí, ale ČMZRB ne, podnikatel úvěr vůbec nedostane. Navíc ČMZRB loni schvalování zaručených půjček trvalo.

Komplikovaný byrokratický proces, který podnikatelé kritizovali, se povedlo u dalšího kola podpory Covid III vylepšit. Úvěr i státní záruku schvalovaly jen komerční banky. Proces se zrychlil a podnikatele méně stresoval.

Reklama

Doporučované